batteri till husvagn

Bästa batteriet till husvagn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från bland annat Batteriexperten, Kjell & Company och Autoexperten. Mer information kring detta hittar du här.

Batteri till husvagn – Vad ska man tänka på?

Det finns två avgörande faktorer man behöver ta hänsyn till när man köper nytt batteri till husvagn & husbil. Det första är den fysiska storleken av batteriet, och se till att man har plats för det. Det andra är hur pass kraftfullt batteri man behöver. Med dagens teknologi drar husvagnar betydligt mindre ström än för 20 år sedan. Och samtidigt har batterierna blivit bättre, och kan leverera ström som aldrig förr. 

Längre ner i artikeln går vi igenom dom batterityper vi föredrar, och hur du enkelt kan räkna ut hur stort batteri du behöver. Men först kikar vi på dom modeller som passar perfekt som batteri till husvagn & husbil. 

#4 Loech 100Ah CT Deep Cycle 12V

agm batteri husvagn

Mått: 330 x 173 x 212
Batterityp: AGM
Amperetimmar: 100Ah

Först ut har vi ett 100Ah batteri från Leoch. Det är ett underhållsfritt AGM-batteri specialtillverkat för djupa cykler, vilket innebär att förbrukningsegenskaperna är väldigt bra. Batteriet är rakt igenom gjort för förbrukning, och kan tillsammans med en solcell driva en husvagn utan problem. 100Ah är ganska standard i husvagnar och husbilar idag, och många väljer att använda två stycken tillsammans. Batteriet är stöttåligt, kan placeras hur som helst och saknar helt flytande syra. 

#3 Leoch 120Ah CT 12V

Mått: 410 x 177 x 225
Batterityp: AGM
Amperetimmar: 120Ah

Här har vi egentligen bara en uppgradering från batteriet ovanför. Till egenskaperna påminner dom mycket om varandra, men skiljer sig en del rent utseendemässigt. Batteriets poler påminner mer om traditionella startbatterier i bilar. Ett batteri på 120Ah erbjuder verkligen mycket förbrukning, och använder man två samtidigt täcker man hela husvagnens behov. Ett perfekt batteri till husvagn & husbil. OBS: Om man köper två samtidigt är det viktigt att man köper dom samtidigt. Att koppla ihop ett redan befintligt batteri med ett nytt är inte att rekommendera då det äldre batteriet drar ner kapaciteten på det nya. Livslängden påverkas negativt om man gör så. 

#2 Leoch 250Ah 12V

batteri till husvagn

Mått: 522 x 268 x 220
Batterityp: AGM
Amperetimmar: 250Ah

Vill man inte ha två batterier ihopkopplade, och föredrar en bjässe är det här batteriet ett bra alternativ. Det delar samma egenskaper som alternativen ovanför i att det är helt underhållsfritt, ett AGM-batteri, stöttåligt och klarar djupa cykler – men är på hela 250Ah! Det är klart i det övre laget, och ett batteri i den här storleken är inget man vill lyfta på ofta – då det väger en hel del. Men det kan vara klart fördelaktigt att bara använda ett batteri. Två batterier tillsammans har en tendens att dra ner varandra, och det finns klart mer fördelar med ett bara använda ett batteri istället för två. 

#1 Mastervolt Litium 100Ah 12V

litium batteri husvagn

Mått: 336 x 171 x 213
Batterityp: Litium-jon
Amperetimmar: 100Ah

Sist ut har vi listans enda Litium-batteri. Det är en modell från svenska företaget Mastervolt som bygger batterier utanför Göteborg. Lite längre ner i artikeln går vi in djupare om vilka fördelar som finns med litium. Men dom mest avgörande faktorerna är deras extremt bra förbrukningsegenskaper, tillsammans med marknadens bästa livslängd. Litium-batterier håller i snitt tre gånger så länge, och har i princip ingen självurladdning alls. Det är väldigt värdefullt när man är ute och campar, att batterier håller sin laddning även när det inte används eller laddas. Än så länge är Litium-batterier betydligt dyrare än övriga alternativ, men sett till vad man får är det en långsiktig investering för husvagnen eller husbilen. 

Vilka batterityper finns det? 

Det finns fyra batterityper som passar till husvagnar och husbilar. Av dessa fyra är tre att föredra, då dessa lämpar sig betydligt bättre till kontinuerlig strömförsörjning – vilket är precis vad ett förbrukningsbatteri i husvagnen ska göra. Här nedan rankar vi sorterna, och går in på djupet vad deras egenskaper faktiskt är. 

  • Litium
  • GEL
  • AGM
  • Traditionellt blybatteri

Litium-batterier är framtidens batteri, men används redan idag inom en mängd olika områden. Litium-batterier används till bland annat mobiltelefoner, kameror och el & hybridbilar. Litium-batterier laddas upp mycket fortare än övriga batterityper. Dom är också betydligt lättare viktmässigt, samtidigt som dom levererar ännu mer. Dom har också en i princip obefintlig självurladdning, vilket innebär att batteriet håller spänningen väldigt länge när det står oanvänt. Det uppskattas enormt bland husvagn och husbilsägare, då man inte alltid är ute och campar.  Man brukar också säga att livslängden är ungefär tre gånger så hög som hos övriga batterisorter.  

Gel-batterier har fantastiska förbrukningsegenskaper, och används ofta inom industrier, larm och olika backup-system. Deras användningsområden är många, och inom husvagnsvärlden har man använt dessa länge. Dom är helt underhållsfria, innehåller ingen flytande syra och kan monteras hur som helst. Två avgörande egenskaper dom besitter, är deras förmåga att klara av djupa urladdningar och deras extremt låga självurladdning. Ett GEL-batteri kräver i princip ingen underhållsladdning över vintern överhuvudtaget. 

AGM-batterier (Absorbed Glass Mat) är en batterityp som blivit allt mer populär i Sverige dom senaste åren. Fördelarna med AGM är många, och vi har skrivit en separat artikel om just dessa som ni kan läsa här. Men dom främsta egenskaperna är dom är underhållsfria,  suveräna förbrukningsegenskaper, är stöttåliga, innehåller ingen flytande syra och har längre livslängd. Dom är också billigare än GEL och Litium vilket också är en fördel.  Troligtvis den vanligaste varianten som används idag som batteri till husvagn. 

Vätskefyllda blybatterier är traditionella batterier som funnits på marknaden ända sen batteriet kom till. Det är en pålitlig teknologi, och används än idag i stor utsträckning bland startbatterier till bilar. Men när det kommer till förbrukning är dom något utdaterade. Det finns såklart bra alternativ här också, framförallt i de mindre storlekarna. Om husvagnen inte har särskilt mycket elektronik kan ett 75Ah underhållsfritt vanligt blybatteri räcka långt. Vanliga beteckningar på dessa standardbatterier är EFB-batterier och SMF-batterier

Hur stort batteri behöver jag? 

Det är alla elektroniska apparater du använder i husvagnen som styr batteriets storlek. Vanligtvis finns det en informationslapp fastklistrad på produkten som anger exakt vad den drar i watt. Det är dessa man behöver titta på. Men för att hjälpa er på traven har vi sammanställt en lista här nedanför. 

Tänk så här: 

För att ta reda på vad något drar finns det en enkel uträkning att ta till. Dela effekten med 12 volt. Multiplicera sedan resultatet med timmarna du tänkt använda apparaten. Då får du fram amperetimmarna som behövs. 

Ett exempel:

En elvisp drar ungefär 400 watt vid användning. Då delar vi 400/12 och får 33A. Det är alltså vad elvispen drar från batteriet vid användning. Om du då vill använda elvispen i två timmar multiplicerar du 33 med två. Då får du 66, och det är antalet amperetimmar (Ah) som krävs från batteriet för att driva elvispen. 

Kyl/frys

150 – 250 W

Spisfläkt

200 – 300 W

Elvisp

300 – 400 W

Mixer

400 – 600 W

Matberedare

400-600 W

Kaffebryggare

400 – 800 W

Brödrost

800 – 1000 W

Mikrovågsugn

900 – 1500 W

Bärbar dator

35 – 45 W

Diskmaskin

1500 – 2000 W

Vattenkokare

1500 – 2000 W

Spis(snabbplatta-stekplatta)

1500 – 2500 W

Ugn

1800 – 2500 W

Mobilladdare

5 W

Frågor och svar om batterier till husvagn

Vad är skillnaden mellan ett förbrukningsbatteri och bilbatteri? 

Ett bilbatteri är vad man kallar ett startbatteri. Den batteritypen har bara ett jobb, och det är att starta bilen. Alla fordon som kräver ett batteri vid start har startbatterier, alltså även motorcyklar, traktorer och lastbilar. Efter bilen går igång får det batteriet kontinuerlig laddning av generatorn i bilen. 

Ett förbrukningsbatteri är däremot framtaget för kontinuerlig strömförsörjning, och saknar startkraften som ett bilbatteri besitter. Det är alltså två helt skilda användningsområden. När man pratar om batteri till husvagn är det alltså förbrukningsbatterier man ska välja. 

Kan man använda ett vanligt bilbatteri?

Absolut, men batteriet är inte tillverkat för det och det kommer du märka ganska omgående. När ett bilbatteri används till ren förbrukning sulfateras batteriet snabbt, och tappar ganska kvickt sin kapacitet. Att använda ett bilbatteri är definitivt ingen långsiktig lösning. 

Vad menas med Deep Cycle? 

När batteriet beskrivs som deep cycle innebär det att det är framtaget att klara djupa urladdningar. Många batterier tar snabbt skada av för många djupa urladdningar, men Deep Cycle-batterier klarar dessa avsevärt bättre. 

Kan man överladda ett förbrukningsbatteri?

Det är väldigt ovanligt att man lyckas överladda ett förbrukningsbatteri, men det är möjligt. Se till att ha en laddare som växlar över till underhållsladdning när batteriet nästan är fullt. Använder du en solcell så är det solcellsregulatorns jobb att undvika överladdning. Dagens solcellsregulatorer har inbyggda funktioner för det, och det är inget man behöver oroa sig för. 

Vilken batterityp passar bäst med solpaneler? 

Alla batterityper vi gått igenom passar ihop med en solcell. Sen är vissa bättre lämpade på grund av deras egenskaper, men alla batterityper klarar av det. 

Går det att ha två batterier samtidigt? 

Absolut, och det är väldigt vanligt i just husvagnar och husbilar. Viktigt att veta är att man bör köpa batterierna vid samma tillfälle. Det är nämligen en dum idé att blanda ett nytt batteri tillsammans med ett äldre. Det äldre batteriet har en tendens att dra ner kapaciteten i det nya, och därför påverkas livslängden negativt. 

Är batterier känsliga mot temperaturer?

Alla batterier oavsett vart dom används är känsliga mot temperaturer. Du har säkert märkt att din mobiltelefon lagt av vid -20 mitt i vintern. Det är inte alls ovanligt att batterierna blir sämre vid extrem kyla och värme. Det bästa man kan göra för att motverka detta är att använda sig av batterier framtagen för att klara detta. AGM, GEL och Litium-batterier har alla bra egenskaper för att motverka detta. 

Om våra rekommendationer: Vi utgår ofta från egna erfarenheter & tredjepartsinformation online (recensioner, popularitet i butiker, aggregering av andra tester, m.m.). Resultat är således vår subjektiva bedömning och och ska inte ses som ren fakta, utan helt enkelt vår åsikt.

Räkna ut förbrukning

Felsökning

Återförsäljare av batterier i Sverige

Senaste om batterier

Senaste om laddare

Återvinn dina batterier!

Ta reda på vart du återvinner dina gamla batterier hos Håll Sverige Rent (HSR)

Om oss

Vi är ett par motor & fiskeentusiaster som tycker det här med batterier & laddare är riktigt spännande. Vi har lång branscherfarenhet och älskar att kunna dela med oss av vår kunskap i ämnet.

Batterityper