bästa batteri till brandvarnare

Bästa batteri till brandvarnare

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från bland annat Batteriexperten, Kjell & Company och Autoexperten. Mer information kring detta hittar du här.

Det viktigaste batteriet av alla batterier

Batterier till våra brandvarnare är troligtvis det viktigaste batteriköpet vi kan göra. Bilbatterier och batterierna i våra mobiler är också något vi inte kan vara utan, men det är inte lika katastrofalt när dom slutar fungera. 

Alla vet när det är dags att byta ut batteriet i en brandvarnare då den signalerar detta själv. Men det är samtidigt frustrerande när det händer alldeles för ofta. Äldre brandvarnare tenderar att dra mer ström än nya, men en mer avgörande faktor till att man ofta får byta batteriet är batteriets kapacitet och typ. 

Det typ av batteri man använder till brandvarnare kallas 9V batteri (går även ibland under namnet E-batteri). Batteri till brandvarnare används även till saker som cykelljus, klockor, walkie-talkies, en del leksaker m.m. Det finns ett stort utbud av olika typer som du kan läsa mer om nedan innan du köper ditt batteri till brandvarnare.

Vilket är det bästa 9v batteriet?

Det finns idag fyra olika batterityper för 9 volts-batterier. 

  • Alkaliska
  • Brunsten
  • Lithium
  • NI-MH (NickelMetalHydrid)

Brunstensbatterier är den sämsta utav dom fyra, och också det batteriet som nästan alltid medföljer när man köper en brandvarnare och annan elektronik. Det är skräpbatterier rent ut sagt som är billiga och därför också vanliga att skicka med när vi köper elektronik online och i butik. 

Alkaliska batterier är mellantinget som absolut fungerar till det mesta. Dom är fortfarande relativt billiga och därför också väldigt populära. Det är lite slit och släng batterier man använder i fjärrkontroller, rakapparater, TV-spels dosor och annan enklare elektronik. 

Litium är det klart bästa alternativet och också det vi rekommenderar för just brandvarnare. Det är pålitliga batterier med enormt lång livslängd. Litiumbatterier används överallt där det krävs lång kontinuerlig strömförsörjning, t.ex. mobiltelefoner, bärbara datorer, elbilar osv. En brandvarnare fungerar likadant. Den behöver vara igång alla dygnets timmar och måste fungera när det gäller. 

Sist ut har vi NI-MH som står för NickelMetalHydrid. Den här batteritypen finns bara vid uppladdningsbara batterier och är ersättaren till dom äldre NiCd-batterierna (Nickel-kadmiumackumulator).

I det långa loppet är det förstås billigare att använda sig av uppladdningsbara batterier till brandvarnaren, framförallt om man har ett väldigt stort hus med många rum. Men med tanke på hur länge ett lithium-batteri håller (dom flesta tillverkare lovar 10 år) är vi stora förespråkare av dessa. 

#1 GP 9V Lithium

Modell: 9V (CR-V9)
Tillverkare: GP
Typ: Lithium
Uppladdningsbar: Nej
Kapacitet: 800 mAh
Typ av produkt:
Förbrukning
Mängdrabatt: Ja!

Detta lilla kraftpaket räcker i 10 år och är speciellt framtaget av GP för att fungera bra i brandvarnare. Den varar upp till 5 ggr längre än alkaliska batterier och har fått 5/5 av över 90 kundrecensioner på batteriexpertens hemsida. 

#2 Kjell & Company 9V Lithium

Modell: 9V (CR-V9)
Typ: Lithium
Tillverkare: Kjell & Company
Uppladdningsbar: Nej
Kapacitet: 800 mAh
Typ av produkt:
Förbrukning
Mängdrabatt: Nej

Kjell & Company har tagit fram sitt egna batteri till brandvarnare. “Det bästa som branschen har tagit fram” skriver en kund på Kjell & Co’s egna hemsida för produkten! Även denna håller 4-5 längre än alkaliska varianter men är inte uppladdningsbart. Nackdelen med att köpa denna jämfört med GP’s via batteriexperten är att du inte får någon bra mängdrabatt vid köpet ..

#3 GP 9V NiMH

Modell: 9V (CR-V9)
Typ: NiMH – NickelMetalHydrid
Tillverkare: GP
Uppladdningsbar: Ja
Kapacitet: 170 mAh
Typ av produkt:
Återanvändningsbar
Mängdrabatt: Ja

Är det så att du har väldigt många brandvarnare (till villan eller t.ex. sommarstugan) så kan det vara värt att köpa uppladdningsbara batterier. Tänk på att dessa inte håller lika längre som de andra lithium-baserade varianterna så du kan komma att behöva byta ut dom frekvent. Som tur är brukar brandvarnaren meddela dig när ett byte är nödvändigt. Vi rekommenderar att du köper ett gäng så att du inte står med en tom brandvarnare medans du har ett gäng på laddning.

Vanliga frågor & svar kring brandvarnare

Vem ansvarar för brandvarnaren?

Lagen säger att det är ägaren eller den som i huvudsak nyttjar bostaden som är skyldig till ha skälig utrustning för att kunna släcka eventuella bränder. Fastighetsägaren är (oftast) ansvarig för att det finns en brandvarnare installerad i varje hushåll, och är du hyresgäst är det sedan du som ansvarar för skötsel (som att köpa nya batterier!) och underhåll av den. Äger du bostaden är du ensamt ansvarig för ovanstående. Är du osäker vad som gäller för just dig så rekommenderar vi att du kollar i ditt hyresavtal eller stadgar.

Vart slänger jag en trasig brandvarnare?

En trasig brandvarnare ska sorteras som elektronikavfall på din närmaste återvinningsstation. Glöm dock inte att ta ut batteriet innan du slänger den och sortera batterier för sig!

Vad är en nätansluten brandvarnare?

Nätanslutning innebär att brandvarnaren är kopplad till byggnadens normala elnät via en kabel men den har även ett batteri som kopplas in vid strömavbrott. Den här modellen är bra för dig som har svårt att byta batterier av olika anledningar.

En nätansluten brandvarnare är en fiffig lösning för dig som harsvårt att byta batterier av olika anledningar. En nätansluten brandvarnare kopplas till din ‘vanliga’ elnät som du har hemma, men innehåller också ett vanligt batteri som kan ta över strömtillförseln vid ett elavbrott.

Om våra rekommendationer: Vi utgår ofta från egna erfarenheter & tredjepartsinformation online (recensioner, popularitet i butiker, aggregering av andra tester, m.m.). Resultat är således vår subjektiva bedömning och och ska inte ses som ren fakta, utan helt enkelt vår åsikt.

Räkna ut förbrukning

Felsökning

Återförsäljare av batterier i Sverige

Senaste om batterier

Senaste om laddare

Återvinn dina batterier!

Ta reda på vart du återvinner dina gamla batterier hos Håll Sverige Rent (HSR)

Om oss

Vi är ett par motor & fiskeentusiaster som tycker det här med batterier & laddare är riktigt spännande. Vi har lång branscherfarenhet och älskar att kunna dela med oss av vår kunskap i ämnet.

Batterityper