batteri till minn kota

Bästa batteriet till Minn Kota-motorer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från bland annat Batteriexperten, Kjell & Company och Autoexperten. Mer information kring detta hittar du här.

Batteri till Minn Kota, vilket är bäst?

Vi har tidigare skrivit en artikel om batterier till just elmotorer i allmänhet. Men i den här artikeln fördjupar vi oss i batterier till Minn Kota och deras modeller, då dessa motorer är klart överrepresenterade på marknaden idag. Minn Kota-motorer är riktiga kvalitetsprodukter, som varje år vinner flertalet tester över sina konkurrenter. En stor anledningen till deras framgång är alla storlekar dom erbjuder. Men med så många storlekar, uppstår också problemet med att veta vilket batteri man bör köpa till. Och det är det vi ska ta reda på i den här artikeln. 

Vilken batterityp passar bäst?

Idag finns det särskilda batterier för kontinuerlig strömförsörjning. Regeln är att alltid köpa ett fritidsbatteri, eller marinbatteri som dom också heter ibland. Undvik alltid traditionella startbatterier (bilbatterier), då dom är tillverkade för ett helt annat ändamål. Sen finns det olika typer av marinbatterier. Det finns våta batterier (med flytande syra), underhålls fria EFB-batterier, AGM-batterier (utan flytande syra), och litium-batterier. 

Alla batterityper klarar att driva din Minn Kota-motor, men några gör det betydligt bättre. Dom batterityper du bör överväga är framförallt AGM och litium. AGM-batterier har många fördelar över traditionella batterier. Några avgörande är deras livslängd, deras kapacitet att klara av djupa urladdningar, och att dom är stöttåliga. Dom är som gjorda för att ha i båten med andra ord. 

Hur stort batteri behöver man?

hur stort batteri behövs

På bilden har vi alla specifikationer för Minn Kotas-modeller. Om man multiplicerar maxeffekten med hur länge du vill köra motorn, får man batteriets storlek i Ah. 

Så låt oss säga att du köper en Endura C2 40, och vill kunna köra motorn i 3 timmar i sträck på högsta styrkan (steg 5 på gasen). Då behöver du ett 126 Ah-batteri. Men nu kör man sällan på maxläget så länge, och vind & väder spelar in enormt mycket på hur länge man kan använda motorn.  Vanligtvis kör man på en lägre styrka och ligger och puttrar. Eller så använder man motorn endast för att ta sig från A till B på sjön.  

Det man kan säga är att ett 110Ah batteri räcker till ungefär 4-6 timmars körning. 110Ah är också vad Minn Kota själva rekommenderar för att få den bästa körtiden. Här är deras egna tabell: 

minn kota batteri storlek

Vill du försäkra dig om att ha tillräckligt med kraft i batteriet under fisketuren, är alltså 95Ah, eller mer, det säkra valet.  Kör man mer sällan, och inte har så långt till bästa fiskevattnet kan ett batteri i storlekarna 70-80 även duga. Här nedan följer några naturliga alternativ. 

#4 Varta 75 Ah – Fritidsbatteri

fritidsbatteri minn kota

Mått: 260 x 175 x 225
Styrka: 75Ah
Vikt:
18.5 kg

Ett fritidsbatteri byggs ibland med Dual Purpose (två olika syften), och det här batteriet på 75Ah från Varta är precis ett sånt. Batteriet har bra förbrukningsegenskaper, men även tillräcklig startström (600 CCA) för att starta en båtmotor. Det här batteriet är mindre än övriga i artikeln, men också billigare förstås. Det är helt underhållsfritt och har en imponerade låg självurladdning – vilket underlättar vid underhållsladdningen över vintern. 

Tyska tillverkaren Varta har sen länge varit marknadsledande i Sverige med sina fina batterier, och är en av de mest välkända märkena man kan hitta egentligen. Vill man åt ett mindre och billigare batteri till sin minn kota kan det här vara ett passande alternativ. 

#3 Global SMF Marin – Standard

global fritidsbatteri

Mått: 302 x 174 x 200
Styrka: 100Ah
Vikt:
21.6kg

Här har vi ett marinbatteri i SMF-typ från Global. Det är helt underhållsfritt och erbjuder dubbla polställningar för flexiblare installation. Global bygger riktigt bra batterier, och deras förbrukningsbatterier som det här är ingen undantag. Det finns några nackdelar trots allt. För det första är det inte stöttåligt, och går bara att montera helt ståendes. För det andra klarar det inte djupa urladdningar i samma utsträckning som dom andra vi kommer kika på. Men är man noga med underhållsladdningen får man fortfarande ett batteri som presterar länge. 

Om man har tänkt att använda sig av en batterilåda fungerar det här batteriet perfekt. Det fungerar dels till Minn Kotas egna låda, samt andra populära batterilådor. 

#2 Leoch AGM – Testvinnaren

batteri elmotor

Mått: 330 x 173 x 212
Styrka: 100Ah
Vikt:
32 kg

Näst på tur är ett AGM-batteri från Leoch. Det här batteriet är princip exakt vad Minn Kota själva rekommenderar. Ett Deep Cycle-batteri tillverkat specifikt för kontinuerlig strömförsörjning och djupa cykler. AGM-batterier har stora fördelar mot ett traditionellt batteri. Några av det största fördelarna är: 

  • Bättre kapacitet att leverera ström under lång tid
  • Underhållsfritt
  • Inget läckage
  • Stöttåliga
  • Tål extrem värme/kyla
  • Avsevärt lägre självurladdning
  • Längre livslängd

Det är fullt förståeligt att AGM-batterier tagit över mer och mer av den svenska marknaden på senare år. När AGM kom för ett par år sedan var dom väldigt dyra, men idag har trenden vänt och nu är det betydligt mer prisvärt. 

#1 MX Energy Li-ion – Bäst prestanda

batteri till minn kota

Mått: 336 x 171 x 213
Styrka: 100Ah
Vikt:
15 kg

Sist ut har vi det bästa batteriet till Minn Kota, oavsett modell. MX-Energy Li-ion är framtidens batteri. Li-ion är helt underhållsfria, och har i snitt tre gånger så lång livslängd mot övriga batterier. Laddningen går också betydligt fortare, och köper man till en CTEK-laddare med Li-ium läget har man allt för att batteriet ska räcka i evigheter. 

Men den kanske största fördelen är volymen och vikten. Det är betydligt mer effekt i ett Li-ion batteri, även fast det är så pass mycket mindre. Det väger alltså hälften av ett AGM-batteri i samma Ah-storlek. Just det här batteriet är byggt för elektrisk segling, men fungerar minst lika bra som batteri till Minn Kota. 

Alla dessa batterier är ett bra val för Minn Kota-motorer, oavsett storlek. Med 100Ah eller mer är du säkrad för sommaren. Du kan förstås välja ett mindre batteri, men då får man vara beredd på att körtiden minskar avsevärt. Glöm heller inte laddaren. Underhållsladdning är en förutsättning för att batteriet ska hålla så länge tillverkare påstår. Batteriexperten.com har ett stort utbud av svenska CTEK och Mastervolt-laddare vi rekommenderar. 

För er som undrar hur man installerar elmotorn i båten, och tar hand om elinstallationen – rekommenderar vi videon ovanför. Det är ett klipp av GreenTorpedo.se där dom förklarar på ett pedagogiskt sätt  hur dom löste sin installation. Han nämner även att dom själva använder ett 105Ah batteri när dom är ute och fiskar, som täcker alla deras behov. 

Om våra rekommendationer: Vi utgår ofta från egna erfarenheter & tredjepartsinformation online (recensioner, popularitet i butiker, aggregering av andra tester, m.m.). Resultat är således vår subjektiva bedömning och och ska inte ses som ren fakta, utan helt enkelt vår åsikt.

Räkna ut förbrukning

Felsökning

Återförsäljare av batterier i Sverige

Senaste om batterier

Senaste om laddare

Återvinn dina batterier!

Ta reda på vart du återvinner dina gamla batterier hos Håll Sverige Rent (HSR)

Om oss

Vi är ett par motor & fiskeentusiaster som tycker det här med batterier & laddare är riktigt spännande. Vi har lång branscherfarenhet och älskar att kunna dela med oss av vår kunskap i ämnet.

Batterityper