vad är ett gel-batteri

Vad är ett GEL-batteri?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från bland annat Batteriexperten, Kjell & Company och Autoexperten. Mer information kring detta hittar du här.

Hur fungerar ett GEL-batteri?

Sist ut av alla batterityper har vi då det så kallade GEL-batteriet. Ett relativt dyrt batteri i jämförelse med EFB, SMF och AGM, men också med helt andra egenskaper och användningsområden. 

Ett GEL-batteri, eller gel-elektrolytbatteri, är en typ av förseglad bly-syra-batteri. Dessa batterier används ofta i applikationer där det krävs en konstant och pålitlig strömförsörjning, såsom inom telekommunikation, nödströmsförsörjning, solenergisystem, och eldrivna maskiner, t.ex. städmaskiner.

hur fungerar ett gel-batteri

Fördelar med GEL-batterier

  1. Underhållsfria: GEL-batterier är förseglade och underhållsfria, vilket innebär att de inte kräver påfyllning av vatten eller någon annan typ av rutinmässigt underhåll. Detta gör dem enkla att använda och kräver minimal tillsyn.

  2. Lång livslängd: GEL-batterier har vanligtvis en längre livslängd än många andra batterityper, särskilt om de används inom sina specificerade parametrar och laddas ordentligt. De kan vara kostnadseffektiva på lång sikt eftersom de sällan behöver bytas ut.

  3. Tålighet mot djupurladdning: GEL-batterier är tåliga mot djupurladdning, vilket innebär att de kan tömmas på en stor del av sin kapacitet utan att skadas. Detta gör dem användbara i situationer där det kan vara nödvändigt att använda hela batterikapaciteten, som i nödströmsförsörjningssystem.

  4. Cykelstabilitet: De har god cykelstabilitet, vilket innebär att de kan laddas och urladdas många gånger utan att förlora prestanda. Detta är viktigt för enheter som regelbundet använder batteriet och kräver pålitlig prestanda över tiden.

  5. Läckagefri konstruktion: Eftersom GEL-batterier har en gelbaserad elektrolyt och är förseglade, läcker de inte, även om de skadas eller vänds upp och ner. Detta gör dem säkra att använda i olika miljöer.

  6. Säkerhet: GEL-batterier har en lägre risk för gasutveckling och överhettning jämfört med vissa andra batterityper, vilket ökar deras säkerhet vid användning.

GEL-batterier är därför särskilt lämpliga där pålitlighet, lång livslängd och tålighet mot djupurladdning är viktiga faktorer.  Det är viktigt att komma ihåg att GEL-batterier, som alla batterityper, har sina egna begränsningar och är inte idealiska för alla ändamål. Valet av batterityp bör alltid anpassas till de specifika kraven och förutsättningarna för den aktuella applikationen.

Om våra rekommendationer: Vi utgår ofta från egna erfarenheter & tredjepartsinformation online (recensioner, popularitet i butiker, aggregering av andra tester, m.m.). Resultat är således vår subjektiva bedömning och och ska inte ses som ren fakta, utan helt enkelt vår åsikt.

Räkna ut förbrukning

Felsökning

Återförsäljare av batterier i Sverige

Senaste om batterier

Senaste om laddare

Återvinn dina batterier!

Ta reda på vart du återvinner dina gamla batterier hos Håll Sverige Rent (HSR)

Om oss

Vi är ett par motor & fiskeentusiaster som tycker det här med batterier & laddare är riktigt spännande. Vi har lång branscherfarenhet och älskar att kunna dela med oss av vår kunskap i ämnet.

Batterityper