vad är solid state-batterier

Är Solid state-batterier framtiden?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från bland annat Batteriexperten, Kjell & Company och Autoexperten. Mer information kring detta hittar du här.

Vad är Solid state-batterier?

Solid state-batterier är en typ av batteri som skiljer sig från de vanliga litiumjonbatterierna genom att de använder fasta material istället för flytande elektrolyter. Fördelarna med detta är många: 

  • Säkerhet: Solid state-batterier är mindre benägna att överhettas eller explodera jämfört med traditionella litiumjonbatterier, eftersom de inte innehåller den brandfarliga flytande elektrolyten.

  • Energitäthet: Solid state-batterier har potentialen att ha högre energitäthet än konventionella batterier, vilket betyder att de kan lagra mer energi per enhetsvikt.

  • Livslängd: Solid state-batterier kan ha en längre livslängd eftersom de inte lider av samma degraderingsproblem som traditionella litiumjonbatterier.

  • Snabbare laddning: De fasta elektrolyterna i solid state-batterier kan tillåta snabbare laddning av batterier.

  • Miljövänlighet: Solid state-batterier kan potentiellt vara mer miljövänliga eftersom de inte innehåller de samma miljöskadliga material som används i vissa traditionella batterier.

I traditionella litiumjonbatterier används en flytande elektrolyt för att möjliggöra transporten av joner mellan de positiva och negativa elektroderna. I solid state-batterier ersätts den flytande elektrolyten med en fast eller polymerbaserad elektrolyt.

nissan solid state battery

När kan vi få se Solid State-batterier i elbilar?

Solid state-batterier är fortfarande under utveckling och har vissa tekniska utmaningar att övervinna innan de kan bli bredare tillgängliga och kostnadseffektiva. Men de har potentialen att förbättra batteritekniken och har redan blivit en het punkt inom forskning och utveckling, särskilt inom områden som elektriska fordon och bärbara elektronik.

En storlirare inom det här är biltillverkaren Nissan. Nissan satsar stenhårt på dessa batterier och har förhoppningar om att vara världsledande med massproduktion redan 2028

Om våra rekommendationer: Vi utgår ofta från egna erfarenheter & tredjepartsinformation online (recensioner, popularitet i butiker, aggregering av andra tester, m.m.). Resultat är således vår subjektiva bedömning och och ska inte ses som ren fakta, utan helt enkelt vår åsikt.

Räkna ut förbrukning

Felsökning

Återförsäljare av batterier i Sverige

Senaste om batterier

Senaste om laddare

Återvinn dina batterier!

Ta reda på vart du återvinner dina gamla batterier hos Håll Sverige Rent (HSR)

Om oss

Vi är ett par motor & fiskeentusiaster som tycker det här med batterier & laddare är riktigt spännande. Vi har lång branscherfarenhet och älskar att kunna dela med oss av vår kunskap i ämnet.

Batterityper