bästa batteriet för solceller

Bästa batteriet för solceller

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från bland annat Batteriexperten, Kjell & Company och Autoexperten. Mer information kring detta hittar du här.

Vilket är det bästa batteriet för solceller?

Solceller i allmänhet har fantastiskt potential. Det är en enkel lösning som kan användas i princip överallt, förutsatt att solen skiner. Man kan ha solceller på huset, i husvagnen eller husbilen, eller varför inte på båten? 

Det första du behöver komplettera med är ett ordentligt förbrukningsbatteri, som kan lagra all el som produceras under dagen – för att sedan användas när solen går ner. Principen är enkel. En solcellspanel fungerar egentligen precis som en vanlig batteriladdare för batteriet. 

Det andra du behöver investera i är en omvandlare, eller inverter som dom också kallas. Det är för att batteriets likström ska omvandlas till växelström. Enkelt förklarat man kan säga att en inverter används för att batteriets ström ska omvandlas till ett vägguttag. 

Om du till exempel har två batterier seriekopplade behöver du en 24V – 230V inverter. Använder du istället bara ett batteri behöver du en omvandlare på 12V till 230V. Mer information om omvandlare finns hos inverterbutikens kunskapssida

OBS: Tidigare fanns det något som hette solcellsstöd. Det stödet gäller inte längre men från och med januari 2021 finns ett nytt avdrag för dig som investerar i solceller. Det kallas det gröna skatteavdraget (länk till Skatteverket) och är på 15% av kostnaden för en solcellsinstallation. Du kan få som mest 50 000 kr i avdrag för solceller. 

Vilken batterityp för solceller?

Oavsett om man är på jakt efter det bästa batteriet till solceller, båten, husvagnen eller husbilen är det förbrukningsbatterier man ska ha. Det är alltså batterier speciellt tillverkade för att kunna ge ström under en längre tid, till skillnad från traditionella startbatterier som sitter i bilar och motorcyklar. 

Sen finns det några olika batterityper att välja mellan. Vanliga syrabatterier, så kallade våta batterier, AGM-batterier som är underhållsfria utan överflödig vätska samt lithium-batterier. 

Lithium-batterier är klart det bästa alternativet, med enormt många fördelar. Men dom kostar också betydligt mer. Näst bäst är AGM-varianten som fungerar alldeles utmärkt till solceller, och det är främst dom vi rekommenderar. Dom är mest prisvärda helt enkelt. 

Vanliga våta blybatterier är inte att föredra, och dom senaste åren har dessa försvunnit inom kategorin förbrukningsbatterier mer & mer. Här nedan följer 5 suveräna AGM-batterier i olika storlekar, samt ett lithium-batteri för er som verkligen vill ha det bästa förbrukningsbatteriet på marknaden. 

#6 Leoch 75Ah CT 12V

bästa batteriet till solceller

Mått: 260 x 168 x 216
Batterityp: AGM
Amperetimmar: 75Ah

Först ut har vi ett batteri på 75Ah från Leoch. 75Ah är en ganska standardstorlek när det kommer till förbrukningsbatterier. Dom är fortfarande mobila, lätt att plocka i och ur, men erbjuder samtidigt ganska bra med ström. Det beror ju förstås på vad det handlar om. Ska batteriet driva all el på en båt, och samtidigt kylskåpet, TV:n och alla telefonladdare är det inte att rekommendera i längden. 

#5 Loech 100Ah CT 12V

batteri elmotor

Mått: 330 x 173 x 212
Batterityp: AGM
Amperetimmar: 100Ah

Här har vi medelklassen. 100Ah är fortfarande så pass litet att det är enkelt att bära med sig, även om det väger en del förstås. Det är ett AGM-batteri likt alla andra som är underhållsfritt och stöttåligt. Riktigt bra för längre förbrukning som passar perfekt för den mindre solcellspanelen. 

#4 Leoch 120Ah CT 12V

solcellsbatteri

Mått: 410 x 177 x 225
Batterityp: AGM
Amperetimmar: 120Ah

Här har vi Leochs alternativ i 120Ah-klassen. Det är också ett helt underhållsfritt AGM-batteri. Fördelarna är många, bland annat den låga självurladdningen, att batteriet är byggt för att återhämta sig från djupa urladdningar och är stöttåligt. Ett redigt förbrukningsbatteri men som också väger en del. 120Ah är lite för stort för att flyttas fram och tillbaka i längden. 

#3 Leoch 200Ah CT 12V

batteri solcell

Mått: 522 x 240 x 218
Batterityp: AGM
Amperetimmar: 200Ah

Nu är vi batteriklassen där batterierna blir stora och tunga, men också erbjuder enormt mycket kapacitet. Med en batteribank på 200Ah har du ström så det räcker och blir över. Ett sånt här batteri i sommarstugan täcker alla behov, och passar perfekt till solcellerna på taket. Batteriet delar alla fördelar som övriga batterier på listan. 

#2 Leoch 250Ah 12V

Mått: 522 x 268 x 220
Batterityp: AGM
Amperetimmar: 250Ah

Vårt sista AGM-batteri är Leoch 250Ah modell. Det är ett riktigt kraftfullt batteri till dom större solcellspanelerna. Lämpar sig bra till den stora båten, eller sommarstugan. Vet man med sig att hela familjen förbrukar mycket ström, samtidigt som man har dammsugare, TV och kylskåp är det här ett klokt alternativ. En bra investering för solcellerna. 

#1 Mastervolt litium jon 100Ah 12V

batteri till minn kota

Mått: 336 x 171 x 213
Batterityp: Litium-jon
Amperetimmar: 100Ah

Det finns många fördelar med det här batteriet. Livslängden är hela tre gånger så lång, det väger inte alls lika mycket som övriga batterier och självurladdningen är i princip noll. 

Det är enormt mycket förbrukning förpackat i ett litet batteri helt enkelt. Priset är däremot betydligt högre än traditionella AGM-batterier, och därför rekommenderas litium till större installationer, där man verkligen behöver ordentligt med ström. Det i särklass bästa batteriet för solceller, förutsatt att man är villig att öppna plånboken lite extra. 

Hur mycket ström drar husvagnen, husbilen och båten?

Husbilhusvagn.se har skrivit en suverän liten guide för att räkna ut hur mycket ström prylarna drar.

“Räkna först ut hur många ampere din förbrukare drar genom att dividera antal watt med husbilens/vagnens volt (exempelvis 40 watt genom 12 volt). Då får du fram hur många ampere din förbrukare drar (i detta exempel 3,33 ampere).”

“Dividera därefter batteriets amperetimmar (står på batteriet) med antal ampere så får du fram brinntiden. (I detta exempel, med ett batteri på 75 amperetimmar, tar du 75 genom 3,33. Det vill säga 22,5 timmar.) Observera att brinntiden endast är ungefärlig, då batteriet
slutar att leverera tillräckligt med ström innan den teoretiska tiden har löpt ut.”

 Antal wattAntal ampereBatteriets ampere-timmarBrinntid
Dator645,337514,1
TV403,337622,5
TV-spel554,587716,4
Kylväska453,757820
DVD-spelare504,177918
Bilradio50,4280178,6
Lampa100,837590,4

Är det ens lönt att ha solceller i Sverige?

Sverige är självklart inte det bästa landet i hela världen för solceller, men vi kan producera mycket mer energi från solen än vad vi gör idag. Visste du att södra Sverige har ungefär lika mycket solinstrålning som vissa nordliga delar av Tyskland? Tyskland råkar också vara ett av de länder som har flest solceller världen. Även Danmark (som också har ungefär lika mycket solinstrålning som södra Sverige) har hela sju gånger mer solceller per kapita än Sverige.

I siffror så ger solceller i Sverige (i genomsnitt) mellan 8-1100 kWh per kW/år. Om hela befolkningen skulle installera solceller på taket skulle vi täcka en tredjedel av vår strömförbrukning genom cellerna (ca 40 TWh)

Det finns åtskilliga artiklar om ämnet och faktum är att det finns ytterligare fördelar med solcellsbatterier för dig som privatperson. 

Jag hör hört att det att kostar mer att producera solceller än vad de generar!

Kanske för väldigt längesedan, men detta stämmer inte alls idag. Beroende på vind & väder kan en solcell nå återbetalning (i form av energi) inom 1-4 år. Bra solceller kan hålla i 30 år – fiffigt va?

Om våra rekommendationer: Vi utgår ofta från egna erfarenheter & tredjepartsinformation online (recensioner, popularitet i butiker, aggregering av andra tester, m.m.). Resultat är således vår subjektiva bedömning och och ska inte ses som ren fakta, utan helt enkelt vår åsikt.

Räkna ut förbrukning

Felsökning

Återförsäljare av batterier i Sverige

Senaste om batterier

Senaste om laddare

Återvinn dina batterier!

Ta reda på vart du återvinner dina gamla batterier hos Håll Sverige Rent (HSR)

Om oss

Vi är ett par motor & fiskeentusiaster som tycker det här med batterier & laddare är riktigt spännande. Vi har lång branscherfarenhet och älskar att kunna dela med oss av vår kunskap i ämnet.

Batterityper