batteri till golfbil

Batteri till golfbil – 4 naturliga alternativ

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från bland annat Batteriexperten, Kjell & Company och Autoexperten. Mer information kring detta hittar du här.

Att bli ståendes på banan med en urladdad golfbil är ingen höjdare en varm sommardag. Nu är det säkert sällan det sker så plötsligt, men att batterierna i golfbilen till slut blir förbrukade går inte att komma ifrån. Det är en dyr investering att byta golfbilens batterier och därför väldigt viktigt att man väljer rätt. I den här artikeln fördjupar vi oss fyra olika batterier till golfbilar & vanliga frågor som dyker upp vid ett batteribyte. 

Vad behöver du tänka på när du letar batteri till golfbil?

Det finns två avgörande faktorer som måste bli rätt när man köper nytt batteri till en golfbil. Först och främst måste du se till att du köper batterier med rätt volt. Dom flesta golfbilarna är utrustade med ett par 6 volts-batterier seriekopplade. Vanligt är det sitter sex stycken 6 volts-batterier seriekopplade till 36 volt. Men det finns undantag beroende på vilken tillverkare man har. Golfbilar kan också ha batterier på 8 respektive 12 volt. 

Det andra du behöver säkerställa är batteriets amperetimmar. Om golfbilens original batterier är utrustade med batterier på 225 Ah bör dina nya batterier hålla liknande klass. Du kan förstås välja ett batteri med högre amperetimmar om du vill ha ännu högre kapacitet i bilen. Men väljer du ett batteri med lägre kapacitet påverkas körtiden negativt.  

Dom bästa batterierna till golfbil

Trojan 6V 245Ah

Batteri till golfbil

Rocket L-105 6V

golfbilsbatteri

TROJAN J305G-AC

6 volts batteri

TROJAN 30XHS

trojan batteri golfbil

Vinnare: Optima Yellow Top är det bästa marinbatteriet

  1. TROJAN TE35 6V – 245Ah
  2. Rocket L-105 6V – 225Ah
  3. TROJAN J305G-AC 6V – 315Ah
  4. TROJAN 30XHS 12V – 170Ah

Som ni märker är Trojan överrepresenterade. Anledningen till det är deras enorma egenskaper som förbrukningsbatteri. Dom används lika frekvent i golfbilar som till eltruckar. Trojan erbjuder som oftast den bästa prestandan vid förbrukning. 

trojan batterier

#4 TROJAN 30XHS 12V

trojan batteri golfbil

Mått: 355 x 171 x 212
Batterityp: Flat Plate/Deep Cycle
Amperetimmar: 170Ah
Typ av produkt:
Förbrukning

12-volts batteri till golfbil är inte särskilt vanligt, men det finns undantag. Har man ont om plats kan det passa perfekt med fyra av dessa för att komma upp till 48 volt (som många golfbilar behöver) Det här batteriet är speciellt tillverkat för konstant strömförsörjning och har väldigt fina egenskaper. Det klarar djupa urladdningar väldigt bra, och storleksmässigt påminner det mycket om vanliga batterier till t.ex. bilar. 

#3 TROJAN J305G-AC 6V

6 volts batteri

Mått: 295 x 178 x 343
Batterityp: Flytande syra/Deep Cycle
Amperetimmar: 315Ah
Typ av produkt:
Förbrukning

Trojan har även betydligt kraftigare batterier och just den här modellen är ett av dom. Med hela 315Ah får man extremt mycket körtid för pengarna. Batteriet är på 6 volt så du behöver antingen sex stycken om du har en golfbil på 36 volt, eller åtta stycken om du har en på 48 volt. Batteriet är tillverkat med flytande syra så du kommer behöva fylla på dom med batterivatten emellanåt. 

#2 Rocket L-105 6V

golfbilsbatteri

Mått: 258 x 178 x 247
Batterityp: Flat Plate/Deep Cycle
Amperetimmar: 225Ah
Typ av produkt:
Förbrukning

Den här storleken är väldigt vanlig i just golfbilar. Med 225 Ah får man tillräckligt med körtid och polställningen (plus på ena sidan och minus på den andra) är vanligtvis standard i dom flesta golfbilar. Batteriet är av typen Flat Plate/Deep Cycle, vilket innebär att det är konstruerat för att ge elektricitet under en lång tid och klarar djupa cycler (urladdningar) 

#1 TROJAN TE35 6V

Batteri till golfbil

Mått: 244 x 191 x 276
Batterityp: Flytande syra/Deep Cycle
Amperetimmar: 245Ah
Typ av produkt:
Förbrukning

Sist ut har vi det vanligaste batteriet till golfbilar generellt. Trojan TE35 på 6 volt är batterimodellen dom allra flesta letar efter. Måtten är standard, kapaciteten är tillräcklig på 245 Ah, och kvalitén är superb. 

Allra vanligaste är att man använder sex stycken av dessa samtidigt, för att komma upp till 36 volt. 

Vanliga frågor om batterier till golfbilar

Vilken batterityp passar bäst till golfbilar?

Traktionsbatterier, förbrukningsbatterier samt GEL-batterier. 

Hur långt kan man köra på en laddning?

Det är i väldigt svårt att svara på då alla golfbilar presterar olika. Men det man däremot kan säga är att dina batterier är den avgörande faktorn. Desto större batterier desto längre kan du köra. 

Kan man använda vilken laddare som helst?

För att ladda i 36-volt respektive 48-volt beroende på vilken golfbil man har bör man använda golfbilens originalladdare. Du kan förstås även ladda batteriet en och en med en 6-volt respektive 12-volts laddare – men det tar väldigt lång tid. Om du ändå vill ladda på det sättet rekommenderar vi att du läser vidare om passande laddare här

Går det att byta ut enstaka batterier?

Det är inte att rekommendera då batterier har en tendens att dra ner kapaciteten i det nya om man blandar. Ska man byta batterierna bör man byta alla samtidigt. 

Vad innebär Deep Cycle?

Ett deep cycle-batteri är konstruerat för att regelbundet djupurladdas innan det laddas upp – alltså raka motsatsen till ett traditionellt bilbatteri. 

Vad innebär Flat Plate?

Det är ett annat ord för Traktionsbatteri helt enkelt och att det är konstruerat med flata blyblattor.
Traktionsbatterier används mest för att köra truckar och andra batteridrivna fordon. De är konstruerade för att ge elektricitet under lång tid och därmed klara av ett stort antal cykler. Traktionsbatterier finns antingen som block eller celler, och är konstruerade med rörceller eller flatplate. Blocken används för elbilar, städmaskiner, liftar, rullstolar, handikappshjälpmedel och solceller. Celler används mest för truckar

Kan man använda vanliga fritidsbatterier?

Ett fritidsbatteri är något av en mix mellan traditionellt startbatteri samt ett förbrukningsbatteri. Vi rekommenderar inte att man använder fritidsbatterier, även om dom såklart är billigare. En golfbil kräver ordentligt med ström och det finns en anledning till att original batterierna är så dyra. 

Om våra rekommendationer: Vi utgår ofta från egna erfarenheter & tredjepartsinformation online (recensioner, popularitet i butiker, aggregering av andra tester, m.m.). Resultat är således vår subjektiva bedömning och och ska inte ses som ren fakta, utan helt enkelt vår åsikt.

Räkna ut förbrukning

Felsökning

Återförsäljare av batterier i Sverige

Senaste om batterier

Senaste om laddare

Återvinn dina batterier!

Ta reda på vart du återvinner dina gamla batterier hos Håll Sverige Rent (HSR)

Om oss

Vi är ett par motor & fiskeentusiaster som tycker det här med batterier & laddare är riktigt spännande. Vi har lång branscherfarenhet och älskar att kunna dela med oss av vår kunskap i ämnet.

Batterityper