bästa fritidsbatteriet

Bästa fritidsbatteriet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från bland annat Batteriexperten, Kjell & Company och Autoexperten. Mer information kring detta hittar du här.

Vad är ett fritidsbatteri?

Först och främst måste vi reda ut vad ett fritidsbatteri egentligen är. Det huserar många olika namn på marknaden för i princip samma batterityper idag. 

Förutom fritidsbatteri kallas även den här typen av batteri för marinbatteri och förbrukningsbatteri. Men det är egentligen fel. Ett fritidsbatteri är något av en hybrid i batterivärlden. Det är ett batteri byggt för både start och förbrukning. Oftast är fritidsbatterier också något billigare i pris, just för att dom inte är bäst i respektive område, men fullt duglig till att göra både och. 

Ett fritidsbatteri värderas i amperetimmar (Ah), men också CCA/EN=startström. Det fungerar alltså till bådadera, och det är inget negativt. Snarare tvärtom. Har man en fiskebåt med en utombordare och samtidigt elektronisk utrustning som ekolod kan man driva båda via fritidsbatteriet. 

Vad är skillnaden på start och fritidsbatterier?

Skillnaden är att batteriet som marknadsförs som startbatterier endast är till för just det. Att starta fordon. Ett fritidsbatteri klarar oftast av både start och förbrukning – men har sällan lika hög startström som ett renodlat startbatteri i samma storlek. 

Fritidsbatteri eller ett förbrukningsbatteri?

Ett förbrukningsbatteri har sällan startkraft överhuvudtaget. Det är endast till för kontinuerlig strömförsörjning, där djupa cykler är ett krav. Här är några vanliga användningsområden där du bör ha ett förbrukningsbatteri: 

  • Bodelen i husvagn/husbil
  • Batteribank till solceller
  • Bodelen till båt
  • Batteri till elmotor
  • Batteri till truck, liftar och städmaskiner

Men nackdelen med renodlade förbrukningsbatterier är att dom också kostar därefter. Ett fritidsbatteri kan absolut fungera till användningsområdena ovanför, men inte lika effektivt. Men då kostar det inte heller lika mycket. Det är upp till dig vad du väljer att investera i. 

Vi kommer gå igenom fyra olika batterier, där ett batteri är ett förbrukningsbatteri, ett är Dual Purpose, och två är traditionella fritidsbatterier. Vi kommer även utse det bästa fritidsbatteriet. 

#4 Varta Fritidsbatteri 75 Ah 12V

fritidsbatteri minn kota

Mått: 260 x 175 x 225
Batterityp: Underhållsfritt syrabatteri
Amperetimmar: 75Ah
Startström: 600 CCA
Typ av produkt:
Fritidsbatteri

Först ut har vi ett riktigt kvalitetsbatteri från tyska Varta. Det här är ett väldigt vanligt fritidsbatteri, och oavsett tillverkare ser batterierna i den här klassen alltid likadana ut. Alla batteritillverkare har ett fritidsbatteri på 75Ah. Det här batteriet är perfekt för att användas både till start och enklare förbrukning. Det kan användas i allt från en båt till en sommarstuga. Ett batteri med två syften helt enkelt. 

#3 Global Fritidsbatteri 110 Ah 12V

Mått:345 x 174 x 230
Batterityp: Öppet syrabatteri
Amperetimmar: 110Ah
Startström: 760 CCA
Typ av produkt:
Fritidsbatteri

Här har vi ett större fritidsbatteri men som har en nackdel. Dom allra flesta batterierna som säljs idag är underhållsfria batterier. Det här är däremot ett öppet, som behövs fyllas på med batterivatten emellanåt. Men gör man det får man ett riktigt starkt fritidsbatteri på 110Ah och hela 760 CCA. Perfekt i båten. 

#2 OPTIMA YELLOW TOP 12V

Mått: 325 x 165 x 238 mm
Batterityp: AGM
Amperetimmar: 75 Ah
Startström: 975 CCA
Typ av produkt: Dual Purpose

Dom flesta som köpt batterier tidigare har stött på Optima. Optima bygger batterier för det extrema, och deras serie Yellow Top är ingen undantag. Dom marknadsför inte batteriet som ett fritidsbatteri, men det är exakt vad det är. 75Ah är bra sett till batteriets storlek, men startströmmen är det som imponerar. 975 CCA är ungefär vad ett lastbilsbatteri avger, och då är det tre gånger så stort. Det batteriet passar större båtar, där mycket kraft behövs. Dom används också flitigt till traktorer och hjullastare. Det är det bästa fritidsbatteriet sett till prestandan, men det kostar också därefter. 

#1 Leoch 100Ah CT Deep Cycle 12V

Mått: 330 x 173 x 212
Batterityp: AGM
Amperetimmar: 100Ah
Typ av produkt: Förbrukningsbatteri

Sist ut har vi listans  renodlade förbrukningsbatteri. Det här batteriet gör sig bäst i en bodel i husvagnen, båten eller sommarstugan. Det passar även perfekt med en större elmotor när man är ute och fiskar. Det är fördelaktigt att använda batteriet tillsammans med solceller för att upprätthålla batteriets spänning och få ut så mycket ström man kan. Det är inte byggt för att starta en fordon överhuvudtaget. 

Där djupa cykler är ett krav, och kontinuerlig strömförsörjning är ett måste finns det inget bättre batteri. 

Om våra rekommendationer: Vi utgår ofta från egna erfarenheter & tredjepartsinformation online (recensioner, popularitet i butiker, aggregering av andra tester, m.m.). Resultat är således vår subjektiva bedömning och och ska inte ses som ren fakta, utan helt enkelt vår åsikt.

Räkna ut förbrukning

Felsökning

Återförsäljare av batterier i Sverige

Senaste om batterier

Senaste om laddare

Återvinn dina batterier!

Ta reda på vart du återvinner dina gamla batterier hos Håll Sverige Rent (HSR)

Om oss

Vi är ett par motor & fiskeentusiaster som tycker det här med batterier & laddare är riktigt spännande. Vi har lång branscherfarenhet och älskar att kunna dela med oss av vår kunskap i ämnet.

Batterityper