Bästa Solcellsregulatorn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från bland annat Batteriexperten, Kjell & Company och Autoexperten. Mer information kring detta hittar du här.

En solcellsregulator kallas ibland “stugans proppskåp” och är ansvarig för att säkerställa snabb & säker laddning av batterierna från solenergianläggningen. Den monteras helt enkelt mellan solcellspanelen som fångar upp solljuset och batteriet som ska laddas. Om du inte använder en solcellsregulator finns risk för överladdning.

Den finns en uppsjö av modeller av solcellsregulatorer och att utse en klar vinnare är i princip omöjligt. Som regel är det din plånbok som styr. Men vi har åtminstone tagit fram ett bra prisvärda alternativ för att hjälpa er på vägen. 

Solcellsregulator – Pålitliga alternativ

Mastervolt SMC25 MPPT

Epever Triron 2210N 20A

Victron Energy SmartSolar MPPT

Epever Triron 4210N 40A

Vilken ska jag köpa?

Det finns i huvudsak två typer på marknaden, nämligen:

PWM (Pulse Width Modulation) som är aningen simplare från ett tekniskt perspektiv. Namnet är passande eftersom den skickar korta och långa pulser i snabb följd till batteriet beroende på hur laddat det är. Ett urladdat batteri får längre pulser strax efter varandra så att laddningen i sig mer eller mindre är konstant. En MPPT-regulator laddar i regel dina batterier mycket snabbare än PWM-varianterna.

MPPT (Maximum Power Point Tracking) är lite mer avancerad och är i regel den senaste tekniken som används. Istället för att skicka ut korta & långa pulser till batteriet så jämför denna typ av laddare solpanelens spänning med batteriets kapacitet och räknar ut den optimala strömmen för att ladda batteriet effektivt. Dessa kostar givetvis lite mer, men du kan spara pengar långsiktigt eftersom du sparar på slitage.

Det är viktigt att regulatorn är avsedd för att ladda det typ av batteri som den kopplas till! Till exempel är vissa solcellsregulatorer avsedda för AGM batterier, andra för syra, och vissa för både-och (på dessa kan du oftast “ställa in” vilket typ av batteri via en liten digital skärm). Regulatorn du väljer bör också kunna hantera den laddström som behövs – så kontrollera alltid att batteriet & regulatorn matchar. Ett tips är att inte ligga exakt på gränsen, utan runt gärna max 80% av regulatorns maxkapacitet.

#1 -Solcellsregulator Mastervolt SMC25 MPPT

Det självklara valet. Detta lilla kraftpaket vann “solcellsregulator bäst i test” i tidningen Praktiskt Båtägande för ett par år sedan, och den håller måttet ännu! Trots att SCM25 MPPT är Mastervolts minsta solcellsregulator i storleken så är den lika kraftfull som sin större kusin.

Med samma antal paneler så kan den här regulatorn ladda batterierna upp till 30% snabbare än motsvarade PWM-varianter. Solklart val till små och medelstora system!

Om våra rekommendationer: Vi utgår ofta från egna erfarenheter & tredjepartsinformation online (recensioner, popularitet i butiker, aggregering av andra tester, m.m.). Resultat är således vår subjektiva bedömning och och ska inte ses som ren fakta, utan helt enkelt vår åsikt.

Räkna ut förbrukning

Felsökning

Återförsäljare av batterier i Sverige

Senaste om batterier

Senaste om laddare

Återvinn dina batterier!

Ta reda på vart du återvinner dina gamla batterier hos Håll Sverige Rent (HSR)

Om oss

Vi är ett par motor & fiskeentusiaster som tycker det här med batterier & laddare är riktigt spännande. Vi har lång branscherfarenhet och älskar att kunna dela med oss av vår kunskap i ämnet.

Batterityper