batteri till ekolod

Vilket batteri till ekolod?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från bland annat Batteriexperten, Kjell & Company och Autoexperten. Mer information kring detta hittar du här.

Vilken batterityp är bäst för ekolod?

Ekolod är en väsentlig del av fiske idag som många anser helt ovärderlig. Men att veta vilket batteri, och hur stort det ska vara för att driva ekolodet kan vara knepigt, åtminstone för den som aldrig stött på det tidigare. 

Den absolut viktigaste faktorn för att ekolodet ska presentera är kontinuerlig strömförsörjning. Vanliga bil & MC-batterier räcker inte till, och du bör helt undvika traditionella startbatterier. Istället är det ett förbrukningsbatteri du bör välja, eller marinbatteri som dom också heter ibland. 

Har man ett ekolod i en större båt är det inga konstigheter att koppla den till båtens batteribank, då ett ekolod sällan drar mer än 1,5 A. Det är knappt märkbart i båtar som har dedikerade fritidsbatterier med höga amperetimmar. Samma princip gäller om du har en elmotor på båten. Då kan man lika gärna koppla ekolodet till motorns batteri

Men har du en mindre motorbåt, en kajak eller kanske en kanot där du tänkt använda ekolodet krävs oftast ett dedikerat batteri för just den, och det är det vi ska fokusera på i den här artikeln. 

Videon ovanför visar några smarta sätt på hur användbart ett batteri är, och att det finns flera olika möjligheter (du kan t.ex koppla in belysning också). 

Hur stort batteri behöver man?

Det första du bör räkna ut är hur stort batteri du behöver. Du får rätt amperetimmar om du multiplicerar hur många ampere ditt ekolod drar, med hur länge du vill använda det. 

Dom flesta ekolod drar sällan mer än 1A från ett 12-volts batteri. Vissa drar mindre, medans andra med t.ex. inbyggd GPS kan dra mer. 

Som ett exempel kan vi säga att ett ekolod drar 1,5 ampere från ett 12-volts batteri. Om du då vill fiska i 12 timmar i sträck krävs ett 18Ah batteri. 1,5 x 12=18. Nu är det sällan man fiskar 12 timmar i sträck. Dom flesta fiskar nog max 4-6 timmar åt gången, och då passar ett batteri på runt 8-9 Ah.  Det är alltid bättre med ett något större batteri, då siffrorna inte alltid stämmer överens med verkligheten på grund av temperaturer och liknande. 

En annan faktor att ta hänsyn till när du köper ett batteri till ett ekolod, är batteriets fysiska storlek. Beroende på batterityp varierar vikten & mått. Självklart vill man åt det minsta batteriet med dom bästa egenskaperna. För att hjälpa er på traven har vi sammanställt fem batterier i olika storlekar och typ, som alla passar perfekt till ekolod. 

bästa batteriet till ekolod

#5 Leoch CT 8Ah 

batteri ekolod

Mått: 151 x 64,5 x 94
Vikt: 2,47 kg
Amperetimmar: 8Ah
Batterityp: AGM

Först ut har vi ett 8Ah förbrukningsbatteri från Leoch. Det är ett AGM-batteri utan flytande syra.

Det har istället en glasfibermatta som binder syran – som i sin tur gör batteriet både stöttåligt och helt underhållsfritt. I den här storleken, med det exemplet vi använde innan, hinner man använda ekolodet 5-6 timmar innan batteriet är slut. Batterier klarar djupa cykler, och är väldigt tåligt mot djupa urladdningar.

Men inget batteri mår bra i längden av att bli helt tömt. Vet man med sig att man fiskar länge, och också vill använda batteriet till annan elektronik krävs troligtvis en större variant. Men det är annars ett bra alternativ för er som vill ha ett mindre batteri som knappt väger någonting.

#4 Mastervolt Li-ion 10Ah

mastervolt ekolod

Mått: 15 x 65 x 102
Vikt: 1,5 kg
Amperetimmar: 10Ah
Batterityp: Li-ion

Alla andra batterier på listan är AGM-varianter, men här har vi en riktig uppstickare. Mastervolt är ett svensk företag som bygger batterier utanför Göteborg, i Mölndal. Dom är riktigt duktiga på att producera professionell elektronik, och deras batterier är ingen undantag. Det här är ett 10Ah litium-jon batteri, som har klara fördelar mot dom övriga. 

För det första är livslängden i snitt tre gånger så lång, och dom är helt tillverkade för cyklisk användning. För det andra är deras uppenbart mindre storlek. Dom väger nästan ingenting och är betydligt mindre i måtten. Ett riktigt kvalitetsbatteri, som också kostar därefter. 

#3 MX-Energy CT 12Ah

vilket batteri till ekolod

Mått: 151 x 98 x 97
Vikt: 3,8 kg
Amperetimmar: 12Ah
Batterityp: AGM

I 12Ah-klassen hittar vi det här MX-energy batteriet. Polställningen är något annorlunda med polerna på höger kortsida, men det spelar oftast ingen roll i en eventuell batterilåda. Vikten är fortfarande väldigt liten på 3,8 kg och 12Ah räcker länge. Batteriet är helt underhållsfritt och kan monteras hur som helst, då det innehåller någon flytande syra. 

#3 Leoch CT 17Ah 

leoch marinbatteri

Mått: 181 x 77 x 167
Vikt: 5,7 kg
Amperetimmar: 17Ah
Batterityp: AGM

För er som kikade på videon ovanför känner ni troligtvis igen den här storleken direkt. Det här är kioskvältaren i klassen, och i princip alla batteritillverkare bygger efter dessa mått. 17Ah räcker väldigt länge, både till ekolodet och annan mindre elektronik. Vikten är inte heller något problem på 5,7 kg. Förutsatt att man är noga med underhållsladdningen över vintern, får man ett batteri för många år framöver. Med tanke på vad man får är batteriet också väldigt prisvärt. 

#2 Ritar 18Ah 

ekolod batteri

Mått: 181 x 77 x 167
Vikt: 5,7 kg
Amperetimmar: 18Ah
Batterityp: AGM

Det här batteriet och modellen ovanför är i princip identiska. Det enda som skiljer är ytterligare 1 Ah, vilket inte är särskilt mycket och att det är från en annan tillverkare. Vi väljer att placera det här batteriet som tvåa på grund av att det kostar lika mycket som modellen ovanför. Så för samma pengar får du 1 Ah extra, vilket garanterat gör en skillnad för ditt ekolod. 

#1 Leoch 24Ah AGM

bästa batteriet till ekolod

Mått: 177 x 166 x 125
Vikt: 8,2 kg
Amperetimmar: 24Ah
Batterityp: AGM

Sist ut har vi Leoch 24 Ah batteri i AGM-modell. Batteriet är underhållsfritt, och byggt för förbrukning precis som andra. För mig personligen blir den här storleken något stor, då 8,2 kg är ganska klumpigt att bära med sig i kajaken. Men för er som har mindre fiskebåtar, är ute länge och behöver rejält med ström passar det perfekt. Ett klockrent batteri till ekolod, och annan utrustning samtidigt. 

Glöm inte laddaren!

Det finns speciella laddare för batterier i dessa storlekar, dom är något mindre med små klämmor. Vill man inte köpa en sån kan man lika gärna använda en mindre CTEK-modell.  Det fungerar minst lika bra. För att batteriet ska hålla krävs kontinuerlig underhållsladdning. Då dessa batterier är AGM-typer är deras självurladdning betydligt bättre än vanliga bilbatterier till exempel. Li-ion-batteriet från Mastervolt har i princip ingen självurladdning överhuvudtaget. 

Om våra rekommendationer: Vi utgår ofta från egna erfarenheter & tredjepartsinformation online (recensioner, popularitet i butiker, aggregering av andra tester, m.m.). Resultat är således vår subjektiva bedömning och och ska inte ses som ren fakta, utan helt enkelt vår åsikt.

Räkna ut förbrukning

Felsökning

Återförsäljare av batterier i Sverige

Senaste om batterier

Senaste om laddare

Återvinn dina batterier!

Ta reda på vart du återvinner dina gamla batterier hos Håll Sverige Rent (HSR)

Om oss

Vi är ett par motor & fiskeentusiaster som tycker det här med batterier & laddare är riktigt spännande. Vi har lång branscherfarenhet och älskar att kunna dela med oss av vår kunskap i ämnet.

Batterityper