batteri till elmotor

Batteri till elmotor – 5 högpresterande alternativ

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från bland annat Batteriexperten, Kjell & Company och Autoexperten. Mer information kring detta hittar du här.

Vilket batteri är bäst för elmotorer?

Våren är fantastisk på många sätt. Snön försvinner, sjöarna blir isfria och man får börja förbereda sig inför en ny säsong på sjön. Det är inte bara sportfiskare som använder elmotorer i båtarna idag. Dom senaste åren har vi sett en helt ny marknad inom elmotorer och efterfrågan blir bara större & större. 

Men att välja rätt batteri till sin elmotor är däremot inte lika självklart. Medans Minn Kota är marknadsledande när det kommer till själva motorn, så finns det ingen självklar tillverkare bland båtbatterier. Det är istället en djungel att navigera sig igenom innan man hittar på rätt batteri. Det finns också betydligt fler alternativ att välja mellan. 

För att hjälpa er och oss själva på traven har vi sammanställt några naturliga alternativ, och vad dessa erbjuder. Det finns en uppsjö av batterier på marknaden idag till alla möjliga olika ändamål. Vi kommer fördjupa oss i vad du faktiskt bör leta efter när man handlar nytt batteri till elmotor båt

Vilken batterityp är bäst?

Det finns startbatterier, fritidsbatterier, marinbatterier, AGM, GEL och förbrukningsbatterier. 

Alla typer förutom startbatterier är aktuella för en elmotor. Fritidsbatterier, marinbatterier och förbrukningsbatterier beskriver egentligen exakt samma sak. AGM och GEL är så kallade torra batterier. Dom har bättre förbrukningsegenskaper i jämförelse med standardbatterier som är våta och behöver fyllas på med jämna mellanrum. Det gör att dom samtidigt är helt underhållsfria vilket är ett stort plus för många.

Dom är också speciellt framtagna för lång förbrukning, och klarar att bli helt urladdade betydligt bättre än vanliga batterier. Ett plus är att dom oftast är något mindre i storlek, och väger samtidigt mindre. 

#5 Global Fritidsbatteri 80Ah

fritidsbatteri till båt

Finns fraktfritt hos Batteriexperten.com.

I den lägre prisklassen hittar vi ett fritidsbatteri från Global på 80Ah. Med 80 amperetimmar räcker det här batteriet länge och väl. Ett minus är att batteriet är vått, vilket innebär att du kommer behöva fylla på det med destillerat vatten lite då & då. Men eftersom en flaska destillerat vatten kostar 19 kr på närmaste mack är det kanske inte avgörande. 

Det väger cirka 18 kg vilket låter ganska tungt, men i sammanhanget inte alls är så farligt. Det finns sportfiskare med 30 kilos batterier i båten. Vikten kommer man inte ifrån om man inte väljer ett annat typ av batteri. Ett tips är att investera i en smidig batterilåda. I princip alla tillverkare av elmotorer säljer dessa, men dom går även att köpa hem billigt från till exempel Biltema.

#4 Global Fritidsbatteri 110Ah

global fritidsbatteri

Finns fraktfritt hos Batteriexperten.com.

För dig som inte känner att 80Ah räcker till har Global en kraftfull uppgradering. Det är precis som batteriet ovanför ett fritidsbatteri och är tillverkat specifikt för förbrukning. Det är ett vått batteri det här också som kräver påfyllning någon gång per säsong. 

Desto fler amperetimmar (Ah) ett batteri är utrustat med, desto längre klarar det att driva din elmotor. Så enkelt är det. Batteriet är något tyngre förstås och därför rekommenderas en batterilåda.

#3 Leoch 65Ah CT (AGM)

batteri elmotor

Finns fraktfritt hos Batteriexperten.com.

Här har vi det första AGM-batteriet från Leoch. Det är något mindre på 65Ah och betydligt mer mobilt än alternativen ovanför. Det är uteslutande tillverkat för förbrukning, och passar därför perfekt som batteri till elmotorer. 

Batteriet är helt underhållsfritt, byggt för att återhämta sig från djupladdningar och tål stötar och vibrationer bättre än traditionella batterier. 

#2 Leoch 100Ah CT (AGM)

Finns fraktfritt hos Batteriexperten.com.

Här har vi helt enkelt uppgraderingen till batteriet ovanför. Dom delar precis samma egenskaper, men det här batteriet är på hela 100 Ah, vilket kanske är mer passande för den inbitna fiskaren som vill vara ute på sjön lite längre. 

Det är fortfarande väldigt mobilt och väger betydligt mindre än traditionella blybatterier. 

#1 Mastervolt litium jon

batteri till minn kota

Finns fraktfritt hos Batteriexperten.com.

Sist ut har vi framtidsbatteriet, som dom flesta sportfiskare redan uppgraderat till dom senaste åren.

För dom flesta är det här batteriet inte ett alternativ, då priset är ganska häftigt. Men faktum är att litium jon-batterier är framtiden, och dom produceras mer & mer till alla olika ändamål. 

Litium jon-batterier används redan i stor uträckning idag, till bland annat elbilar, mobiltelefoner, kameror och liknande. Dom har en enorm kapacitet för förbrukning och är betydligt mindre i storlek. Batteriet laddas också upp väldigt fort och livslängden på batteriet är tre gångers så lång. Den kanske främsta fördelen batteriet har är dess extremt låga självurladdning. Därför kräver batteriet i princip ingen underhållsladdning överhuvudtaget.

Om våra rekommendationer: Vi utgår ofta från egna erfarenheter & tredjepartsinformation online (recensioner, popularitet i butiker, aggregering av andra tester, m.m.). Resultat är således vår subjektiva bedömning och och ska inte ses som ren fakta, utan helt enkelt vår åsikt.

Räkna ut förbrukning

Felsökning

Återförsäljare av batterier i Sverige

Senaste om batterier

Senaste om laddare

Återvinn dina batterier!

Ta reda på vart du återvinner dina gamla batterier hos Håll Sverige Rent (HSR)

Om oss

Vi är ett par motor & fiskeentusiaster som tycker det här med batterier & laddare är riktigt spännande. Vi har lång branscherfarenhet och älskar att kunna dela med oss av vår kunskap i ämnet.

Batterityper