Är du på jakt efter en pålitlig batteriladdare?
En ordentlig laddare till ditt batteri kan vara en räddare i nöden. Ett exempel: Nästan alla som har haft körkort länge kan åtminstone relatera till en situation där bilbatteriet inte fungerade. Det var inte längesen laddare var stora och klumpiga, och framförallt ganska ineffektiva. Men med mer avancerade bilar och prestandakrävande teknik slukar våra fordon enormt mycket batteri idag.
Det i sin tur har gjort att efterfrågan på laddare ökat och att dagens laddare är betydligt mindre men effektivare än tidigare. Även stadskörningen har ökat avsevärt på senare år. Vi åker generellt kortare sträckor, vilket resulterar högre slitage på fordonens batterier. Därför är det betryggande att ha en laddare hemma, eller i handskfacket när man väl behöver den.
Vår artikel handlar om modeller och tillverkare vi har erfarenhet av. Främst CTEK, men också MasterVolt och Exide som är pålitliga tillverkare inom batteriladdare.
Med det sagt finns det måndagsexemplar hos alla tillverkare, och vad som vi anser är bäst är nödvändigtvis inte hur du upplever det.
Dom bästa batteriladdarna till respektive fordon
Våra vinnare:
- CTEK CT5 TIME TO GO – Bil
- CTEK MXS 3.8 – MC, ATV & Moped
- CTEK MXS10 – Husvagn & Husbil
- ProSport Mariner – Båt
- CTEK PRO 25S – Entreprenad
Klicka på ditt fordon nedan för att läsa mer om batteriladdare till bil, MC, husvagn, eller båt.
Vilken laddare ska man välja?
Det finns laddare i flera olika prisklasser. En sak att ha i åtanke är att man får vad man betalar för. Om du vill ha en pålitlig laddare för flera år framöver rekommenderas inte de billigaste modellerna. Det kan vara klokt att istället investera i en laddare från svenska tillverkaren CTEK. Deras smarta laddare har många inbyggda funktioner som förlänger batteriets livslängd. Några av deras laddare har även en särskild rekonditioneringsfunktion som motverkar sulfataring inuti batteriet – vilket kan väcka liv i ett annars gammalt och trött batteri.
CTEK har en bred serie av laddare, och alla deras modeller kan användas till flera olika ändamål. Vi har sammanställt fem modeller som täcker alla batteristorlekar.
Bästa batteriladdaren till bil
Nedan har vi samlat fem av de mest pålitliga modellerna för dig som söker en prisvärd och tålig batteriladdare till bilen, oavsett om det är en personbil eller entreprenad. Notera att CTEK dominerar listan och det med bra anledning, läs mer om varför här.
#5 CTEK MXS 5.0 – Standard
Laddström: 5.0A
Vanlig laddning: 1.2 – 110Ah
Underhållsladdning: 1.2 – 160Ah
Företagets stora kioskvältare, och troligtvis den vanligaste bilbatteriladdaren i Sverige.
MXS 5.0 är den laddare som passar den stora skaran av bilägare. Med 110Ah som max klarar laddaren majoriteten av bensinbilarna på marknaden. Förutom bilbatterier fungerar den minst lika bra till batterier i motorcyklar, gräsklippare, skotrar, och mopeder. Den saknar visserligen många av de bekväma funktioner som dom nyare modellerna från CTEK har, men som standardladdare är den väldigt bra. Den levereras med en imponerande 5 års garanti.
#4 CTEK CT5 start/stop – För nyare fordon
Laddström: 3.8A
Vanlig laddning: 14 – 130Ah
Underhållsladdning: 1.2 – 130Ah
Här har vi den första av CTEK:s nya flaggskepp, deras CT5-serie. Den klarar av något större batterier än modellen ovanför, och har även starkare laddström. Den är även specialtillverkad för att underhålla batterier som sitter i bilar med start/stopp-funktion. Det är visserligen en miljövänlig funktion som många bilar nu använder, men som samtidigt tar mycket kraft från batteriet.
#3 CTEK CT5 TIME TO GO – Vår vinnare
Laddström: 3.8A
Vanlig laddning: 20 – 160Ah
Underhållsladdning: 20 – 160Ah
CTEK:s nya time to go-laddare är riktigt finurlig. Det är faktiskt den första batteriladdaren i världen för fordon, som talar om när batteriet är färdigladdat. Med hjälp utav laddarens lampor kan du helt följa laddningsförloppet och se när du kan testa starta bilen, och när batteriet är helt laddat. Du ser även hur många timmar som återstår innan det är klart.
Laddaren har även en CARE-funktion för underhållsladdning. Med den funktionen kan du ställa ditt batteri på laddning över hela vintern om du vill, utan att behöva oroa dig för överladdning eller liknande. En riktigt bra funktion för till exempel husvagns och mc-batterier, som alltid står på laddning över vintrarna.
Laddaren är tillverkad för batterier i storlekarna 20 Ah till 160 Ah, och levereras med 5 års garanti. Jag skulle säga att den har allt egentligen, och är den bästa batteriladdaren för familjen.
#2 CTEK MXS 10 – För bil och lastbil
Laddström: 10A
Vanlig laddning: 20 – 300Ah
Underhållsladdning: 20 – 300Ah
MXS 10 är en något starkare laddare till bilar och större fordon. Den har en laddström på 10 A och är tillverkad för batterier i storlekarna 20 till 300 Ah. Den klarar av ett bilbatteri utan problem, men också lastbilar, traktorer, båt och husvagn och husbilsbatterier. Det är den bästa batteriladdaren för alla typer av fordon, då den täcker hela skaran i princip – förutom kanske mindre mopedbatterier.
#1 CTEK PRO 25S – Entreprenad
Laddström: 25A
Vanlig laddning: 40 – 500Ah
Underhållsladdning: 40 – 500Ah
Sist ut har vi entreprenad och verkstads-laddaren, som visserligen fixar ett bilbatteri utan problem – men är tillverkad för batterier i storlekarna 40 – 500 Ah.
Den har rekonditioneringsläget, supplyläget och ett särskilt läge för lithium jon-batterier. Laddaren är helt automatisk, gnistfri och enkel att använda. Många bil och reservdelsföretag har den här laddaren fastskruvad på väggen, där man frekvent laddar kunders batterier. Det finns många användningsområden för den men för hemmabruk är den något överflödig. Men till garaget, den större båten och en ordentligt husbil passar den perfekt.
Våra utmanare
Det finns förutom CTEK en uppsjö av tillverkare av laddare, och även andra svenska bolag som bygger dom. Här nedan följer några utmanare, som är något billigare, och utrustade med något färre funktioner – men som fortfarande är riktigt bra laddare.
Exide 5.5 – Standard
Laddström: 5.5A
Vanlig laddning: 1 – 85Ah
Underhållsladdning: 1 – 85Ah
Exide är ett Amerikanskt företag som länge tillverkat främst batterier, men också laddare. Deras laddare är oftast något enklare, och den här är ingen undantag. Men den har samtidigt många av dom eftertraktade funktioner som CTEK också erbjuder. Den är gnistsäker, har inbyggt skydd mot överladdning av trasiga batterier, och underhållsladdar när batteriet är fullt. Laddaren kompenserar även vid minusgrader, vilket gör att den passar bra här i vårt klimat också. Exide 5.5 laddar batterier i storlekarna 1-85 Ah, vilket täcker mopeder, motorcyklar, mindre båtbatterier och startbatterier i mindre bensinbilar.
Mastervolt 4.3 – För bensinbilar
Laddström: 4.3A
Vanlig laddning: 14 – 90Ah
Underhållsladdning: 14 – 90Ah
Sist ut har vi Mastervolts stora modell, som är något av ett mellanting. Laddaren är för kraftfull för att ladda vissa MC, och mopedbatterier. Men samtidigt för liten för att ladda större bil och husvagnsbatterier. Därför är det svårt att rekommendera den, då den uppenbart tagits fram för att användas till bensinbilar. Vill man åt en laddare för just bilen, och har ett batteri i laddarens storlek – är det ett bra alternativ. Men vill man ha en laddare som klarar det mesta, bör man välja en annan modell.
Bästa batteriladdaren till MC
Motorcykelsäsongen är inte särskilt lång i Sverige, men så ofantligt uppskattad. Det är inte mycket som slår känslan av att dra ut hojen ur garaget och ta premiärturen för säsongen. Baksidan av att ha en motorcykel är allt som behövs hållas i bra skick under vinterhalvåret. Och det kanske jobbigaste av allt är att hålla batteriet vid liv. Du hittar den bästa batteriladdaren till MC i vår topp-4 lista nedan!
#4 EXIDE 5.5 12V
Laddström: 5.5A
Vanlig laddning: 1 – 85Ah
Underhållsladdning: 1 – 85Ah
Här har vi Exide laddaren igen, och faktum är att den fungerar lika bra till bil som till MC. Exide är kanske främst kända för sina batterier, men dom producerar en hel del laddare också. Det här är en enklare batteriladdare till MC och bil, utan speciella extrafunktioner.
I och med det kostar den inte heller särskilt mycket. Men är man ute efter en enklare laddare och inget annat – duger den gott. Den är tillverkad för golf, MC, Moped och mindre bilbatterier. Den klarar av att ladda i storlekarna 1 tll 85 Ah med 5.5 A i laddström.
#3 Mastervolt EasyCharge Portable 6/12 V
Laddström: 1.1A
Vanlig laddning: 2-25Ah
Underhållsladdning: 2-25Ah
Mastervolt är ett svenskt bolag som tillverkar batterier och laddare i Mölndal utanför Göteborg. Dom har mest kraftfulla entreprenadlösningar, men erbjuder också en del prisvärda laddare. Deras EasyCharge Portable är precis det. Det unika med den här laddaren är att den klarar både 6 volts batterier och 12 volt. Den har även ett vinterläge vid laddning när det är riktigt kallt ute. Den har vissa funktioner som man vanligtvis får betala ganska mycket för.
Till skillnad från modellen ovanför är den här laddaren enbart tillverkad för mindre fordon som motorcyklar, mopeder och gräsklippare. Den klarar av batterier i storlekarna 1-32 Ah med 1.1 A laddström. Den här laddaren är faktiskt riktigt bra, och
En ganska enkel batteriladdare till MC, mopeder och andra mindre fordon som är mycket prisvärd. Precis som CTEK:s modeller har Mastervolt utrustat sina laddare med snabbkopplingar, så du enkelt kan byta klämmor till rätt anslutning när du ska ladda ett nytt batteri.
#2 CTEK XS 0.8 12V
Laddström: 0.8A
Vanlig laddning: 1.2-32Ah
Underhållsladdning: 1.2-100Ah
Här har vi artikelns första svensktillverkade CTEK-laddare. Den här laddaren påminner mycket om dom vi redan gått igenom, men den har några extragrejer vi är förtjusta i. Först och främst kommer den med 5 års garanti, vilket är riktigt bra. För det andra är den inte särskilt dyr. CTEK:s laddare kostar oftast något slant extra på grund av deras unika funktioner.
XS 0.8 är företagets minsta laddare, och klarar batterier i storlekarna 1 till 32 Ah. Men den klarar även att underhållsladda batterier upp till 100 Ah.
#1 CTEK MXS 3.8 12V – Vår vinnare
Laddström: 3.8A
Vanlig laddning: 1.2-80Ah
Underhållsladdning: 1.2-130Ah
Sist ut har vi CTEK:s MXS 3.8 som vi anser är den mest kompletta laddaren av alla vi gått igenom. Några konkreta fördelar den har är:
- Float/Pulse teknik vid underhållsladdning
- Kortslutningssäker
- Gnistfri
- Sjustegs helautomatisk batteriladdare
- Separat MC och billäge
- Speciellt läge för kalla temperaturer
Den erbjuder en hel del som CTEK:s betydligt större laddare också gör. Den klarar batterier i storlekarna 1.2-85 Ah, och underhållsladdning upp till 130 Ah. Den innebär att det är en batteriladdare till MC, men också bilen och båten.
Bästa batteriladdaren till husvagn & husbil
Ett av det mest essentiella tillbehören till din husvagn eller husbil är en rejäl batteriladdare. Den kan vara den avgörande faktorn för att man ska komma vidare när man är ute och campar. Förutom att den laddar upp tomma batterier, underhållsladdar den också och håller batterierna i bra skick vilket i sin tur förlänger deras livslängd.
Dom tre modeller vi rekommenderar har alla smarta funktioner och lösningar för att hålla batterierna i toppskick hela tiden. Det som skiljer dom åt är storleken på batteri dom klarar av att ladda. Desto kraftfullare batteri man använder i husvagnen, desto kraftfullare laddare krävs helt enkelt.
#3 Exide 15A 12V – Täcker många behov
Laddström: 5.5A
Vanlig laddning: 20 – 300Ah
Underhållsladdning: 20 – 300Ah
Här har vi Exides motsvarighet till CTEK:s laddare MXS 10. Det är en laddare för i princip allt, förutom mindre moped och mc-batterier. Laddaren har en ganska rejäl laddström på 15A, vilket innebär att t.ex. vanliga bilbatterier på 50-60Ah laddas upp väldigt fort. Den är utrustad med samma funktioner som modellen ovanför, och saknar rekonditioneringsläget med mera som CTEK:s modeller har. Men den är samtidigt några hundralappar billigare, och klarar att ladda batterier upp till 300Ah, vilket är riktigt imponerande. Kanske den bästa batteriladdaren för den som inte vill investera i en CTEK-laddare.
#2 CTEK MXS 7.0 12V – Till dom flesta husvagnar
Laddström: 7A
Vanlig laddning: 14 – 150 Ah
Underhållsladdning:14 – 225 Ah
På plats nummer två har vi troligtvis den laddare dom flesta är på jakt efter till husvagnen. På dagens husvagnssemestrar tar vi med oss betydligt mer elektronik än tidigare, och det krävs en hel del ström för att underhålla alla våra behov. Därför är husvagnar ofta utrustade med stora batteribankar idag, och då krävs också en rejäl laddare.
Det är en suverän laddare till husvagn, bil och husbil med hela 5 års garanti. Den är utrustad med särskilt populära funktioner. Dessa är kylläget vid laddning när det är kallt ute, CTEK:s egna rekonditioneringsläge för att underhålla och väcka äldre batterier till liv igen samt AGM-läget vid laddning av just AGM-batterier.
#1 CTEK MXS10 12V – Vår vinnare
Laddström: 10A
Vanlig laddning: 20 – 300Ah
Underhållsladdning: 20 – 300Ah
Sist ut har vi CTEK:s kraftpaket och flaggskepp. Den här laddaren passar husvagnar med rejäla batteribankar. Du kanske har en husvagn storlek större, och vet med dig att det krävs rejält med ström vid laddning. MXS10 laddar batterier i 10 A i storlekarna 20 till 200 Ah, och underhållsladdar batterier upp till 300 Ah.
Det är en laddare för den professionella camparen och erbjuder ett flertal trevliga funktioner. Den har bland annat en temperaturgivare för optimerad laddning oavsett väder. Rekondläget finns också förstås för att underhålla och ladda batterier som blivit helt urladdade.
Laddaren är helautomatisk i 8 steg, och går lätt att se vart i laddningscykeln man befinner sig med hjälp av lamporna på framsidan. Troligtvis det bästa alternativet när man är på jakt efter den bästa batteriladdaren till husvagn & husbil.
Bästa batteriladdaren båt
Det finns gott om laddare som passar till båtar. I princip alla större varuhus säljer laddare från Kina med sina egna märken på, samtidigt som det finns dedikerade företag på hemmaplan som tillverkar egna. Det finns laddare i alla möjliga storlekar och prisklasser, men vilken är den bästa laddaren till båten?
#2 CTEK MXS5.0 12V – Till mindre båtar
Laddström: 5.0A
Vanlig laddning: 1.2 – 110Ah
Underhållsladdning: 1.2 – 160Ah
Först ut har vi den traditionella CTEK-laddaren MXS 5.0. Idag finns den i lite olika varianter, men den här vanliga är perfekt som laddare till båten. Den har ett särskilt AGM-läge för laddning av AGM-batterier, och det är mycket därför vi väljer att ha med den här. AGM-batterier är så pass vanliga idag att många behöver en laddare med just AGM-laddning. Den har också ett särskilt motorcykel-läge. Den funktionen är suverän till mindre batterier som moped, motorcykel, skoter och åkgräsklippare.
Laddaren är en så kallad 8-stegs laddare där du kan följa exakt vart laddningen befinner sig. Den är även utrustad med CTEK:s prisbelönta rekonditioneringsläge för att återuppväcka och serva gamla batterier. Sett till priset är den här den bästa laddaren till mindre båtar.
#2 CTEK MXS10 12V – För större båtar
Laddström: 10A
Vanlig laddning: 20 – 300Ah
Underhållsladdning: 20 – 300Ah
Som mellanting väljer vi att ta med CTEK:s MXS 10. Den täcker dom allra flestas behov, och fungerar i både mindre men framförallt större båtar. Du kan enkelt montera den på väggen vid batteribanken, och med en laddström på 10A laddar den batterierna fort. MXS 10 har AGM-läget för laddning av just AGM-batterier som är väldigt vanliga i båtar idag. Den har även rekonditioneringsläget vid underhåll av batterierna.
På det stora hela troligtvis den bästa batteriladdaren till båtar, men fullt duglig till andra fordon som bilar och husvagnar. Laddaren är förstås helautomatisk i 8 steg, och du kan enkelt se vart i laddningscykeln den befinner sig med hjälp av lamporna på framsidan.
#1 ProSport Mariner 12-24V – För sportfiskare
Laddström: 12A
Vanlig laddning: upp till 150Ah
Underhållsladdning: upp till 150Ah
Här har vi en laddare särskilt framtagen för sportfiskare, och som bjuder på en hel del finesser. Först och främst är laddaren helt vattentät, vilket är en klar fördel på sjön. För det andra är anpassad till både 12 volts batterier samt 24 volt. Laddaren är en smartladdare som ger dig kontinuerlig feedback på hur batterierna i båten mår. Den har en inbyggd system check som direkt indikerar om det är något fel på batterierna.
Laddaren är helt automatisk och monteras på väggen. Just den här varianten laddar batterier upp till 150Ah, men det finns även betydligt kraftfullare modeller för ännu större batteribanker. Laddaren är även utrustad med funktionen Energy Saver Mode, som gör att laddaren ligger och ständigt övervakar och underhållsladdar dina batterier. Det även den enda laddare vi tagit med som klarar att ladda litium-batterier!
Vanliga frågor om laddare och laddning till bil
Hur laddar man ett batteri?
Det är väldigt enkelt, men lite väl knepigt att förklara. Därför har vi tagit hjälp av Mekonomens enkla guide här nedanför som visar det väldigt pedagogiskt. Förhoppningsvis hittade du på den bästa batteriladdaren för just dina ändamål.
Kan man låta laddaren vara ansluten på batteriet under en lång tid?
Dom allra flesta laddare är tillverkade för att slå över till underhållsladdning när batteriet är fulladdat. Det innebär att man kan låta laddaren vara ansluten till batteriet under en längre tid. CTEK:s alla modeller har det inbyggt till exempel. Om du har ett MC-batteri är det faktiskt fördelaktigt att lämna laddaren på över vintern. Då finns ingen risk att man slarvar med underhållsladdningen.
Vilken är den bästa batteriladdaren för mitt fordon?
Den bästa batteriladdaren för ditt fordon är laddaren som snabbt kan ladda upp ditt batteri. Så enkelt är det. Desto kraftfullare laddare, desto snabbare går det.
Funkar alla laddare till alla batteristorlekar?
Nej, det är viktigt att man väljer rätt laddare till rätt batteri. Detta för att undvika olyckor och slitage på batteriet. Har man flera fordon hemma, och vill åt en laddare för allt så finns det bra laddare för just det.
Går att koppla in laddaren till cigarettuttaget?
Absolut, förutsatt att det finns ström i cigarettuttaget även fast tändningen inte är igång. Det är från bil till bil.
Måste man koppla ur batteriet ur fordonet under laddning?
Nej det behöver man oftast inte. Det beror lite på vilken laddare man har. Väljer man någon av “smartladdarna” ovanför behövs det inte. Är du osäker finns den information alltid i manualen för laddaren.
Kan man ladda upp ett helt dött batteri?
Ibland går det. Dagens smarta laddare kräver en viss spänning i batteriet för att kunna sätta igång. Vilken spänning som krävs är lite olika, men CTEK-laddare kräver 2V eller mer för att börja ladda. Om du har testat ladda ett dött batteri, och ingenting händer så är det ingen fel på laddaren. Det är mer sannolikt att batteriet saknar spänning överhuvudtaget, och därför startar inte laddaren. Det är vid dessa tillfällen man kan använda CTEK:s rekonditioneringsläge för att väcka liv i batteriet igen.
Kan man ladda alla typer av batterier med laddarna vi rekommenderar?
Man kan ladda i princip alla batterier med ovanstående laddare, förutom ett par stycken. Först och främst ska man inte ladda ett litiumbatteri med dessa. Dom här laddarna är tillverkare för att ladda syrabatterier. Därför ska man inte heller använda en litiumladdare till ett traditionellt syrabatteri. För det andra kan du inte ladda alkaliska batterier, eller brunstensbatterier. Dessa typer kan explodera vid laddning, så undvik det.
Vanliga frågor om batteriladdare till MC
I ungefär mitten av den här videon ovanför går dom igenom hur man bäst vinterförvarar motorcykeln och batteriet. En pedagogiskt video som visar hur viktigt det är att hålla batteriet i toppskick – även under vintern.
Är det säkert att låta laddaren vara påkopplad under vintern?
Ja med CTEK och Mastervolts laddare kan du alltid vara säker med att lämna laddaren på under vintern. Dom laddarna, oavsett modell – har en inbyggd funktion som slår av den normala laddningen när batteriet nått 95%. Efter det går underhållsladdningen igång istället, och håller batteriet fräscht under vintern.
Kan man använda vilken storlek på laddare som helst till ett MC-batteri?
Nej det är särskilt viktigt att hålla sig till laddare speciellt tillverkade för MC när man laddar just dessa batterier. Alla mindre batterier som MC, fyrhjuling, cross, moped och trädgårdsmaskiner kräver mindre laddare med lägre laddström. Kopplar du på en vanlig laddare som egentligen används till bilen är risken stor att batteriet går sönder.
Vill man åt en laddare för en massa olika fordon rekommenderar vi istället vår artikel om just det.
Varför förbrukas MC-batterier så fort?
Den stora anledningen till att MC-batterier går sönder är man kör för lite. Alla batterier behöver kontinuerlig laddning från fordonets generator för att hålla sin kapacitet. Men kör man bara korta svängar, och ignorerar underhållsladdningen mellan turerna – förbrukas batteriet snabbt.
Måste man plocka ur batteriet ur motorcykeln när man laddar?
Förr i tiden var det rekommenderat att göra så, för att undvika skador på motorcykelns egna elektronik. Men med dagens smarta laddare behövs det inte. Du kan ansluta en CTEK-laddare direkt till batteriet utan att behöva oroa dig. Det är spänningsreglerande laddare som används idag. Är du osäker bör du läsa vad som gäller i motorcykelns instruktionsbok. Idag är det oftast dumt att koppla ur batteriet ur motorcykeln, då man kan tappa adaptionsvärden och serviceindikatorn.
Vanliga frågor om batteriladdare till husvagn
Måste man ha en batteriladdaren i husvagnen?
Det rekommenderas starkt! Det värsta som finns är att bli stående på grund av batteriproblem när man är ute på semester. Fördelen med att ha en portabel batteriladdare med sig är möjligheten att ladda husvagnens batterier, men även bilens.
Hur stor laddare behöver man?
Det är batterierna storlek som avgör hur stor laddare du behöver. Många husvagnar och husbilar är idag utrustade med solceller, som håller batteriernas laddning. Men när solen inte syns till behövs en separat laddare, och då vill man gärna ladda upp batterierna fort. För att göra det krävs en kraftfull laddare, och den bästa batteriladdaren för just dig är den laddare som klarar det.
Frågeställningar vid köp av laddare till båt
Det finns ett par frågor att ta ställning till innan du bestämmer dig för en laddare till båten. Kan du besvara dessa blir det betydligt lättare att hitta den bästa laddaren till just din båt.
Hur stora batterier har du i båten?
Många större båtar är utrustade med flera större batterier. Om du har två 12 volts batterier seriekopplade, kanske en 24 volts-laddare är en bra investering? Batteriets amperetimmar är också avgörande. Se till att köpa en laddare som klarar amperetimmarna ordentligt. Om du kör med två 12-volts batterier parallellkopplade dubblas amperetimmarna (Ah). Om du har två stycken 100 Ah batterier, behöver du alltså en laddare som klara att ladda batteriet upp till 200 Ah.
Hur lång tid får det ta för att ladda upp batterierna?
Desto mer ampere laddaren ger, desto snabbare går det att ladda upp batterierna. Om du vet med dig att du spenderar mycket tid på vattnet, kan en större laddare vara fördelaktigt. Använder du båten mer sällan fungerar en mindre laddare lika bra.
Vilken batterityp använder du?
Idag finns det flera olika batterityper, och särskilda laddare som lämpar sig bättre för dessa. Om du använder traditionella syrabatterier kan du använda vilken laddare som helst. Men om du har marinbatterier i AGM-modell, bör du också ha en laddare utrustad med AGM-läget. Många av laddarna vi går igenom har den funktionen. Detsamma gäller litium-jon batterier, där är det ännu viktigare att välja en laddare med litium jon-läget.
Vad är du redo att betala?
Det mest avgörande är troligtvis vad du är redo att betala. Det finns laddare i alla prisklasser idag, som erbjuder väldigt olika funktioner. Vi kommer gå igenom flera olika laddare i alla prisklasser, för att ge dig mer grundläggande information inför ett eventuellt köp.
Vad har alla dessa laddare gemensamt?
Alla batteriladdare från CTEK är gnistsäkra, polaritetsskyddade och kortslutningssäkra. Det innebär att katastrofen uteblir om du råkar sätta klämmorna fel. Laddaren är även vad man kallar smarta laddare, vilket innebär dom är otroligt enkla att använda, och helautomatiska.
Du kan alltså sätta ditt batteri på laddning, utan att behöva oroa dig att batteriet får mycket eller för lite laddning. Laddarna känner av när batteriet är runt 95% laddat, och växlar då över till en skonsam underhållsladdning. Du behöver aldrig vara rädd att laddaren är påkopplad för länge.
Varför ska man välja CTEK?
CTEK kammar hem priser år efter år, och dom flesta bilägare känner till dom idag. Anledningen till att dom blivit så populära är deras tålighet mot temperaturer, dom är pålitliga, och kommer fullproppade med funktioner för att göra livet lättare för fordonsägare.
Deras laddare är även vattentäta vilket är något man uppskattar när situationen uppkommer. Det är också därför laddarna är så pass vanliga bland båtägare. Men den största anledningen till att man bör överväga en CTEK-laddare är användarvänligheten. Man kan vara helt ointresserad av fordon och teknik, och ändå hålla sina batterier vid liv. Det krävs inga förkunskaper överhuvudtaget, och alla saker som sker vid laddning styr laddaren helt själv.
Det är även trevligt att veta att det är en svensk företag som ligger bakom dom, och att dom erbjuder väldigt långa garantier. Man kan även ringa företaget vid eventuella frågor.