bästa mc batteriet

Bästa MC-batteriet – 7 pålitliga modeller

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från bland annat Batteriexperten, Kjell & Company och Autoexperten. Mer information kring detta hittar du här.

Vilket är det bästa MC-batteriet?

Det är oundvikligt att du kommer att byta ut ditt motorcykelbatteri någon gång under tiden som motorcykelägare. Beroende på väderförhållanden och användning kan detta hända så ofta som varje år, eller så sällan som vart tredje år. Men även det bästa motorcykelbatteriet måste bytas ut någon gång.

Om du är osäker på vad CCA och amperetimmar gör, och vilka batterityper det finns att välja på så har du kommit rätt. Vi går igenom alla frågetecknen inför batteriköpet. Först och främst finns det några olika faktorer som spelar in gällande vilket batteri du kan köpa. Dessa är främst: 

 • Batteriets fysiska storlek
 • Amperetimmar (Ah)
 • Startström (CCA)
 • Batteriets polställning

Batteriets mått

Vi börjar med den första. Din motorcykel är tillverkad för att klara ett visst mått i batterilådan. Var noga med att du köper ett batteri som får plats. Men något positivt är att det alltid brukar stå ett särskilt modellnummer på batteriet som sitter i, och det ändras aldrig – utan överensstämmer med serienumret hos alla tillverkare. Heter ditt batteri YTX12-A4 heter batteriet likadant även om det är från en annan tillverkare.

Amperetimmar (Ah)

Din motorcykel kräver ett visst antal amperetimmar för att fungera ordentligt. Amperetimmarna styr hur mycket ström över en viss tid man kan ta ut. 

CCA (Cold Cranking Amps)

Det är ett mått på hur mycket ström ett fulladdat batteri kan leverera i minusgrader. Desto högre CCA, desto enklare är något att starta. Alla motorcyklar kräver en viss mängd CCA, men det är inte fel att ha mer än minimum. 

Polställning

Polställningen menas med hur batteripolerna ser ut. Bilbatterier har i princip nästan alltid samma, medans motorcyklar kan ha några olika. Se till att du väljer ett batteri med samma polställning som ditt gamla batteri. 

Vilken batterityp är bäst för MC?

Dom bästa batterierna du kan köpa är underhållsfria batterier utan överflödig vätska. För några år sedan var traditionella våta batterier dom vanligaste till mc, men idag är det torra AGM-batterier som tagit över. Detta på grund av alla fördelar man får med ett AGM-batteri. 

Dom främsta fördelarna för just motorcykeln är att AGM-batterier är stöttåliga, har längre livslängd och betydligt lägre självurladdning. 

Här nedan följer sju riktigt bra batterier som också är väldigt vanliga. Dom är alla AGM-batterier och helt underhållsfria. Hittar du inte ditt batteri i listan rekommenderar vi det breda sortimentet hos batteriexperten.com istället. 

#7 Euroglobe YT12A-BS

suzuki batteri

Mått: 150 x 87 x 105 mm
Amperetimmar: 10 Ah
Startström: 180 CCA

Här har vi ett litet batteri, som ofta passar Suzuki och Kawasaki, men även andra märken. Det är ett slutet AGM-batteri på 10 Ah, med en startström på 180 CCA. För dom allra flesta motorcyklar är det här alldeles för litet, och får man plats med ett större i sin motorcykel är det att rekommendera. 

#6 Euroglobe EGC22-12

mc batteri

Mått: 182 x 77 x 168 mm
Amperetimmar: 22 Ah
Startström: 140 CCA

Ännu ett till AGM-batteri fast något fler amperetimmar än alternativet ovanför. Det är helt underhållsfritt och stöttåligt. Perfekt i motorcykeln med andra ord. Det här batteriet passar också en del trädgårdsmaskiner och golfvagnar. 

#5 Euroglobe YIX30L-BS

artic cat batteri

Mått: 168 x 127 x 177 mm
Amperetimmar: 30 Ah
Startström: 420 CCA

Här har vi ett riktigt kraftpaket som ofta passar i BMW och Harley Davidssons motorcyklar. HD:s är framförallt stora och tunga, med enorma motorer – och då krävs ett ordentligt batteri.

Det har hela 420 CCA i startström. Det är vad mindre bilbatterier brukar kunna klara av. Har man plats med det här batteriet är det bara att slå till. I särklass de bästa MC-batteriet när det kommer till startström. 

#4 Euroglobe EGC33-12

bästa mc batteriet

Mått: 195 x 130 x 164 mm
Amperetimmar: 33 Ah
Startström: 160 CCA

Ett till större batteri men som inte är lika kraftfullt. Vissa motorcyklar kräver fler amperetimmar, och då är det här ett bra alternativ. Batteriet är helt slutet och underhållsfritt. Glömmer man inte underhållsladdningen under vintern, får man ett batteri som kommer hålla riktigt länge. 

#3 Euroglobe YTX12-BS

bästa batteriet till motorcykel

Mått: 150 x 87 x 130 mm
Amperetimmar: 10 Ah
Startström: 240 CCA

Här har vi ett av de vanligaste mc-batterierna på marknaden. Det passar till flera modeller av Suzuki, Kawasaki, Triumph, Kymco, Aprilia, Honda och Peugeot för att nämna några. Det är på 10 Ah med en startström på 240 CCA, så det sitter oftast i något mindre motorcyklar. 

#2 Euroglobe YTX14-BS

Mått: 150 x 87 x 145 mm
Amperetimmar: 12 Ah
Startström: 270 CCA

Här har vi kanske ett ännu vanligare batteri. Det passar modeller hos följande tillverkare:

 • BMW
 • Yamaha
 • Suzuki
 • Kawasaki
 • Triumph
 • Ducati
 • Husqvarna
 • Buell
 • Honda

och en hel del fyrhjulingar och trädgårdsmaskiner. Batteriet är utrustat med 12 Ah med en startström på 270 CCA. Ett AGM-batteri rakt igenom som också är underhållsfritt. 

#1 Euroglobe YTX19L-BS

bästa batteriet mc

Mått: 175 x 100 x 155 mm
Amperetimmar: 19 Ah
Startström: 280 CCA

Sist ut har vi ett till lite kraftigare batteri från Euroglobe. Det är utrustat med 19 Ah med 280 CCA i startström. Förutom motorcyklar passar det även till skotrar, fyrhjulingar och trädgårdsmaskiner. Ett väldigt prisvärt batteri, och kanske det bästa MC-batteriet sett till vad man får för pengarna. 

Glöm inte laddaren för underhållsladdning. 

För att ett MC-batteri ska hålla länge krävs en viss underhållsladdning då och då, framförallt under vinterhalvåret. Idag finns det många laddare på marknaden specifikt framtagna för just det. Skonsam underhållsladdning är A och O för batterier idag, och här är några av dom bästa laddarna på marknaden

Om våra rekommendationer: Vi utgår ofta från egna erfarenheter & tredjepartsinformation online (recensioner, popularitet i butiker, aggregering av andra tester, m.m.). Resultat är således vår subjektiva bedömning och och ska inte ses som ren fakta, utan helt enkelt vår åsikt.

Räkna ut förbrukning

Felsökning

Återförsäljare av batterier i Sverige

Senaste om batterier

Senaste om laddare

Återvinn dina batterier!

Ta reda på vart du återvinner dina gamla batterier hos Håll Sverige Rent (HSR)

Om oss

Vi är ett par motor & fiskeentusiaster som tycker det här med batterier & laddare är riktigt spännande. Vi har lång branscherfarenhet och älskar att kunna dela med oss av vår kunskap i ämnet.

Batterityper