bästa batteriet till traktor

Bästa batteriet till traktor

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från bland annat Batteriexperten, Kjell & Company och Autoexperten. Mer information kring detta hittar du här.

Vilket är det bästa batteriet till traktor? 

Ett traktorbatteri skiljer sig inte särskilt mycket mot ett traditionellt bilbatteri, förutom att allt är större. I en bil krävs en viss startström för att bilen ska starta, och en viss mängd amperetimmar för allt annat. 

I en traktor gäller samma princip, men startströmmen är kanske ännu viktigare här. För att starta en traktor krävs cirka 800 till 1000 CCA (startström) i snitt. Vissa modeller kräver ännu större batterier, och några få klarar sig med mindre. Problemet med ett batteri med med den startströmmen är dom ofta är väldigt stora och tunga – men det finns undantag. Vi börjar med det mer traditionella batterierna. 

Lite längre ner går vi igenom vanliga frågor och svar som dyker upp när man är på jakt efter ett nytt batteri till traktorn och andra fordon. 

#6 Global SMF 31A 12V

traktorbatteri

Mått: 330 x 167 x 216 mm
Amperetimmar: 110 Ah
Startström: 950 CCA

Vi börjar med ett traditionellt blybatteri som är underhållsfritt. Det är på 110 Ah med en startström på 950 CCA, vilket är riktigt bra. Just den här modellen är vanlig i Volvos BM-modeller. Måtten är 330 x 167 x 216 mm, och det väger 23,5 kg. 

Det är definitivt inte det största batteriet men erbjuder ändå en suverän startström tillsammans med tillräckligt många amperetimmar för dom flesta traktorer. 

#5 Global SMF HD 12V

batteri till traktor

Mått: 513 x 189 x 198 mm
Amperetimmar: 140 Ah
Startström: 880 CCA

Här har vi ett batteri i mer entreprenadstorlek, som passar både traktorer och lastbilar. Man blir av med lite startström men får desto fler amperetimmar. Det är utrustat med 880 CCA och 140 Ah. Det är ett väldigt vanligt blybatteri med standardmått på 513 x 189 x 198 mm, som passar dom flesta traktorer och lastbilar, framförallt John Deere traktorer.  Något mindre roligt med ett batteri i den här storleken är att det väger 35 kg. 

#4 Global SMF L5 12V

Mått: 353 x 175 x 190 mm
Amperetimmar: 100 Ah
Startström: 820 CCA

Här har vi ett något mindre kraftpaket i en mer lätthanterlig storlek. Det är ett underhållsfritt blybatteri som ofta passar Valtra, Massey Ferguson, Fendt och Challenger – alltså Agco traktorer. Det är utrustat med 100 Ah med en startström på 820 CCA, vilket är tillräckligt för dom flesta traktorer. Det är också väldigt prisvärt, och rankas därför som ett av de bästa batterierna till traktor. 

Batteriet har också en vanligare polställning likt bilbatterier än traditionella entreprenadbatterier, som har båda polerna på kortsidan. 

#3 Global SMF HD – Heavy Duty 12V

traktorbatteri global

Mått: 513 x 223 x 198
Amperetimmar: 180 Ah
Startström: 1000 CCA

På andra plats har vi artikelns största batteri. Om storleken inte är ett problem, och man vill åt den högsta prestandan till sitt fordon, är det här att föredra. Globals Heavy Duty batteri på 180 Ah med 1000 CCA är ett kraftpaket. Det passar lika bra till traktorn som till lastbilen. Batteriet har unika fickseparatorer som stabiliserar det, och därför är batteriet bättre utrustat för stötar och vibrationer. 

Batteriet är tillverkat med standardmått i 513 x 223 x 198 mm med polerna på kortsidan. Med så mycket kraft får man räkna med en hög vikt, och just det här batteriet väger drygt 40 kg. 

#2 OPTIMA RED TOP 12V

optima traktor

Mått: 254 x 175 x 175 mm
Amperetimmar: 50 Ah
Startström: 815 CCA

Dom två främsta batterierna vi rekommenderar är Optima-batterier. Vad annars?

Fler och fler traktorägare har dom senaste åren bytt till Optima, och det är inte så konstigt. Optimas Red Top-modell erbjuder samma startström som ett dubbelt så stort batteri för i princip samma pengar. Det enda man blir av med är amperetimmar, men det är inte avgörande för en traktor. Batteriet är utrustat med en startström på 815 CCA och 50 Ah, men väger bara 18 kg. 

Ett Optima är inte heller ett vått blybatteri. Istället är det ett AGM-batteri som är helt underhållsfritt, fritt från läckage och stöttåligt. Ett AGM-batteri kan man montera hur som helst, då det saknar överflödig vätska som hos traditionella batterier. I särklass ett av det bästa batterierna till traktor. 

#1 OPTIMA YELLOW TOP 12V

Mått: 325 x 165 x 238 mm
Amperetimmar: 75 Ah
Startström: 975 CCA

Det sista batteriet vi valt att ta med är det i särklass starkaste sett till storleken. Optimas Yellow Top kombinerar startkapacitet med förbrukningsegenskaper. Det fungerar alltså till de båda, vilket är nödvändigt i nyare traktorer med mer elektrisk utrustning. Det är ett AGM-batteri som är helt underhållsfritt, tål både extrem kyla samt värme och har en startström på hela 975 CCA. Det är lika mycket som större lastbilsbatterier avger. Det bästa batteriet till traktor för er som är beredd att öppna plånboken. 

Om du inte hittade det du behöver i din traktor rekommenderar vi batteriexpertens stora sortiment. Där kan du söka via tillverkare och modell och få fram det just din traktor behöver. Det finns även många 6 volts batterier i deras sortiment, för er med äldre traktorer. 

Vanliga frågor och svar om batterier

Hur vet jag om batteriet är dåligt? 

Det kan du lätt ta reda på via en multimeter. En multimeter kostar inte många kronor i de större varuhusen, och ger dig snabbt informationen du behöver för att veta om batteriet är dåligt eller inte. 

Mackans Garage på Youtube har gjort en pedagogisk film om hur du går tillväga för att felsöka ett batteri. Den kan vi varmt rekommendera. 

Kan jag använda vilket batteri som helst i traktorn?

En traktor kräver en hög startström för att starta, framförallt när det är kallt ute. Måttet CCA (Cold Cranking Amps) som anges på ett batteri är mängden startström ett nedkylt batteri kan ge vid -18 grader under 30 sekunder. Det är den startströmmen som avgör om din traktor startar eller inte med andra ord. 

När man köper ett batteri till en traktor kan det vara svårt att veta hur pass hög CCA som faktiskt krävs. Men generellt kräver en traktor runt 800 CCA. Allt lägre än det kommer inte hålla i längden, och bör därför undvikas. Kör du däremot traktorn bara på sommaren kan du välja ett lite svagare batteri. 

Om våra rekommendationer: Vi utgår ofta från egna erfarenheter & tredjepartsinformation online (recensioner, popularitet i butiker, aggregering av andra tester, m.m.). Resultat är således vår subjektiva bedömning och och ska inte ses som ren fakta, utan helt enkelt vår åsikt.

Räkna ut förbrukning

Felsökning

Återförsäljare av batterier i Sverige

Senaste om batterier

Senaste om laddare

Återvinn dina batterier!

Ta reda på vart du återvinner dina gamla batterier hos Håll Sverige Rent (HSR)

Om oss

Vi är ett par motor & fiskeentusiaster som tycker det här med batterier & laddare är riktigt spännande. Vi har lång branscherfarenhet och älskar att kunna dela med oss av vår kunskap i ämnet.

Batterityper