solceller vad behövs

Vad behövs för solceller?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från bland annat Batteriexperten, Kjell & Company och Autoexperten. Mer information kring detta hittar du här.

vad behövs för solceller

Vad behöver man tänka på?

Det här med solceller är hett just nu och många överväger den smarta investeringen. Men vad behöver man tänka på? Det är inte helt enkelt för gemene man att veta vad som krävs & det uppstår ofta en del frågetecken. Frågetecken vi tänkt reda ut i den här artikeln. 

Solceller - Vad behövs?

Solcellspaneler: Först och främst krävs det solcellspaneler. Dessa är enheter som omvandlar solenergi till elektricitet. Solceller är oftast tillverkade av kisel och kan vara monokristallina, polykristallina eller tunnfilmssolceller.

Montagesystem: Solcellspanelerna måste monteras på ett stabilt och riktigt sätt för att få maximal exponering för solen. Montagesystemet kan vara markmontering, takmontering eller integrerat i byggnader. Är man osäker på själva monteringen kan det vara klokt att höra av sig till en firma inom området. Dom har oftast stenkoll på vart solcellerna sitter som bäst för att generera så mycket som möjligt.

Inverter: Solcellerna genererar likström (DC), men de flesta hushållsapparater och elnätet använder växelström (AC). En inverter används för att omvandla likström till växelström så att elen kan användas i hushållet eller matas in i elnätet. Mer information och exempel på modeller hittar du i vår artikel om just inverter/växelriktare

Batterilagring (valfritt): Om du vill lagra den genererade solenergin för att använda sen, rekommenderas batterier. Batterier möjliggör lagring av överskottsel under soliga dagar för användning under molniga dagar eller på nätterna. Kika in vår artikel om just solcellsbatterier

Laddningsregulator (för batterilagring): Om du använder batterier, behöver du en laddningsregulator för att kontrollera laddningsprocessen och förhindra överladdning eller överdriven urladdning av batterierna.

Elkablar och kopplingsutrustning: För att ansluta solcellerna, invertern och eventuella batterier till ditt elektriska system behöver du kablar och kopplingsutrustning.

Elmätare (om du är ansluten till elnätet): Om du planerar att ansluta ditt solenergisystem till elnätet, kan det krävas installation av en elmätare för att mäta den producerade och använda elektriciteten.

Tillstånd och regler: Det är viktigt att förstå och följa lokala byggregler och bestämmelser när du installerar ditt nya solcellssystem. Ibland kan det också krävas tillstånd eller godkännanden. 

Solceller är en suverän investering för framtiden men samtidigt en ganska omfattande operation. Innan du köper hem alla delar kan det vara klokt att rådgöra med en installatör. 

Om våra rekommendationer: Vi utgår ofta från egna erfarenheter & tredjepartsinformation online (recensioner, popularitet i butiker, aggregering av andra tester, m.m.). Resultat är således vår subjektiva bedömning och och ska inte ses som ren fakta, utan helt enkelt vår åsikt.

Räkna ut förbrukning

Felsökning

Återförsäljare av batterier i Sverige

Senaste om batterier

Senaste om laddare

Återvinn dina batterier!

Ta reda på vart du återvinner dina gamla batterier hos Håll Sverige Rent (HSR)

Om oss

Vi är ett par motor & fiskeentusiaster som tycker det här med batterier & laddare är riktigt spännande. Vi har lång branscherfarenhet och älskar att kunna dela med oss av vår kunskap i ämnet.

Batterityper