varför är elbilar så dyra

Varför är elbilar så dyra?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från bland annat Batteriexperten, Kjell & Company och Autoexperten. Mer information kring detta hittar du här.

Än så länge är elbilar fortfarande dyrare än fossila bilar, men inom ett par år tror många att det kommer skifta. Enligt Bloomberg NEF:s stuide sker ändringen redan 2027. Då kommer det högst sannolikt vara billigare att producera en elbil än en fossilbil – vilket i sin tur gör det billigare för oss konsumenter att välja elbilen.

Men alla håller inte med om detta. Enligt BMW:s högsta chef kommer elbilar alltid vara dyrare än fossila bilar. Detta för att det helt enkelt inte existerar ett sätt att bygga billigt idag. 

Men varför är elbilar så dyra idag? 

Det är batteriet och metallerna det tillverkas med som är boven i dramat. Batteriet står för över 40% av produktionskostnaden för en elbil. Mycket tack vare bristen på metallerna och kostnaden för att utvinna dessa. Batteritekniken är vad den är, och förutsatt att inget revolutionerande händer kommer dom alltid vara extremt dyra att producera.  

Vi kan tillägga att det forskas en hel del inom ämnet batterier och man försöker hela tiden utveckla nya batterityper för att utrusta framtidens elbilar. 

Idag är alla elbilar utrustade med litiumjonbatterier. Men i längden är det inte hållbart. Litium utvinns endast på ett par få platser i världen och batterierna byggda på litium är samtidigt beroende av det omstridda ämnet kobolt

hur dyr är en elbil

Hur kommer framtidens batterier se ut?

Att vi kommer få bättre batterier på marknaden råder det ingen tvekan om. Vid Uppsala Universitet finns Nordens största grupp batteriforskare. Där tror man att framtidens batterier kommer ha en livslängd på 30 år, och vara dubbelt så effektiva än dom vi har idag. Kanske blir det svenska Northvolt som tar stafettpinnen i Europa på sikt? 

Vi kan summera att elbilar fortfarande kommer vara dyrare ett par framöver, men att många ändå kommer göra omväxlingen till elbil. För många är det fortfarande värt det i det långa loppet, och det finns flera fördelar med elbilen. 

Om våra rekommendationer: Vi utgår ofta från egna erfarenheter & tredjepartsinformation online (recensioner, popularitet i butiker, aggregering av andra tester, m.m.). Resultat är således vår subjektiva bedömning och och ska inte ses som ren fakta, utan helt enkelt vår åsikt.

Räkna ut förbrukning

Felsökning

Återförsäljare av batterier i Sverige

Senaste om batterier

Senaste om laddare

Återvinn dina batterier!

Ta reda på vart du återvinner dina gamla batterier hos Håll Sverige Rent (HSR)

Om oss

Vi är ett par motor & fiskeentusiaster som tycker det här med batterier & laddare är riktigt spännande. Vi har lång branscherfarenhet och älskar att kunna dela med oss av vår kunskap i ämnet.

Batterityper