vem uppfann elbilen

Vem uppfann elbilen?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från bland annat Batteriexperten, Kjell & Company och Autoexperten. Mer information kring detta hittar du här.

Vem uppfann elbilen?

Uppfinningen av elbilen krediteras flera innovatörer som var och en spelade en roll i dess utveckling. Den första frågan som ofta dyker upp när man diskuterar historien om denna banbrytande teknik är: Vem uppfann elbilen?

Svar: Thomas Davenport var en amerikansk uppfinnare och smed som byggde vad många anser vara världens första praktiska elfordon 1834.

En kort historia om elektriska fordon

Elfordon har funnits i mer än två århundraden, men deras popularitet har ökat och avtagit med tiden. Faktum är att innan bensindrivna bilar blev populära vid 1800-talets början, drevs nästan 40 procent av alla bilar på amerikanska vägar av el eller ångmotorer. 1912 hade dock denna siffra minskat till bara 1 procent på grund av stigande gaspriser och förbättrad förbränningsmotorteknik.

Thomas Davenport – Fadern till det elektriska fordonet?

Även om Thomas Davenport inte uppfann några grundläggande komponenter som används i moderna elfordon (som batterier), var han utan tvekan en pionjär som lade ner några viktiga grunder för framtida generationer att bygga vidare på. Hans uppfinning från 1834 bestod i första hand av en elektromagnetmotor som drevs av kopparspolar anordnade längs en cylindrisk järnkärna som rörde sig när den magnetiserades med ström från zinkbatterier kopplade samman via ledningar – vilket gör det till ett av de tidigaste exemplen som någonsin registrerats!

Uppkomsten av modern EV-teknik

Det var inte förrän 1895 som Ferdinand Porsche designade sitt berömda fordon “Egger-Lohner C2 Phaeton” – allmänt ansett som en av de mest framgångsrika tidiga formerna av batteridrivna transporter som någonsin gjorts – som verkliga framsteg började mot att modernisera elbilar till något mer liknande dagens standarder. Men trots dessa framsteg förblev bensin fortfarande kung tills nyligen när miljöhänsyn började driva regeringar runt om i världen mot att stimulera initiativ för grön energi som rena transportlösningar som elbilar igen.

Moderna innovationer och utvecklingar

Elbilar blir nu allt mer populära, till stor del tack vare framsteg inom batteriteknik som tillåter dem att ta längre sträckor per laddning; utveckling av elektroniska styrsystem som möjliggör bättre prestanda; plus de senaste förbättringarna av tillverkningsprocesser som hjälper till att minska kostnaderna så att de inte längre bara ses som nya föremål utan livskraftiga alternativ konventionella bränslen som olja/bensin etc… Allt tillsammans gör elbilar till ett attraktivt val både ekonomiskt och miljövänligt!

Vilka är några populära EV-modeller idag?

Nuförtiden finns det dussintals olika modeller tillgängliga beroende på budget preferenser, allt från lyxsedans SUV:ar mindre fordon av pendlartyp till och med ombyggda cyklar! Några populära inkluderar Tesla Model S X 3 Nissan Leaf Chevrolet Bolt BMW i3 Kia Soul Volkswagen eGolf Hyundai Ioniq Honda Clarity Fiat 500e Ford Focus E Vauxhall Ampera Citroen CZero Peugeot iOn Renault Zoe Mitsubishi Outlander PHEV Audi A3 Plug E Tron etc…

Slutsats

För att sammanfatta svaret på den tidigare ställda frågan “vem uppfann elbilen” skulle Thomas Davenport utan tvekan säga att Thomas Davenport lade grunden som senare ledde till dagens framsteg för elfordonsindustrin, vilket återigen visade vikten av att ha visionärer som pionjärer öppna vägar andra följer för att få fantastiska saker att hända!

Om våra rekommendationer: Vi utgår ofta från egna erfarenheter & tredjepartsinformation online (recensioner, popularitet i butiker, aggregering av andra tester, m.m.). Resultat är således vår subjektiva bedömning och och ska inte ses som ren fakta, utan helt enkelt vår åsikt.

Räkna ut förbrukning

Felsökning

Återförsäljare av batterier i Sverige

Senaste om batterier

Senaste om laddare

Återvinn dina batterier!

Ta reda på vart du återvinner dina gamla batterier hos Håll Sverige Rent (HSR)

Om oss

Vi är ett par motor & fiskeentusiaster som tycker det här med batterier & laddare är riktigt spännande. Vi har lång branscherfarenhet och älskar att kunna dela med oss av vår kunskap i ämnet.

Batterityper