bästa 18650-batteriet

Bästa 18650-batteriet – Vad ska du tänka på?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från bland annat Batteriexperten, Kjell & Company och Autoexperten. Mer information kring detta hittar du här.

Vilket är det bästa 18650-batteriet?

På senare år har 18650-batterier blivit mer populära på grund av deras exceptionella förbrukningsegenskaper och livslängd. Vi använder dom idag i pannlampor, ficklampor, bärbara datorer och e-cigaretter för att nämna några. Dom är även väldigt smidiga att sätta ihop till större batteribankar. 

 Elektroniken utvecklas och blir mer krävande hela tiden, och det påverkar samtidigt förväntningarna på batteritiden och än så länge uppfyller 18650-batterier många av våra krav. 

Men kvalitén varierar också på batterierna. I princip alla 18650-batterier, likt alla andra batterier, tillverkas i Asien idag. Det gäller även dom mer välkända tillverkarna. Det är framförallt Kina, Japan och Sydkorea som producerar batterier. Så alla ni som vill undvika batterier från Asien behöver troligtvis tänka om, det är mer eller mindre oundvikligt idag. 

Det går inte heller att fastställa vilket batteri som är bäst, då alla batterier är olika och dom används olika.  Men det går däremot att säga vilka som i större utsträckning levererar det dom lovar, och det är detta vi ska kika på i den här artikeln. 

Fenix 3500 mAh

bäst 18650-batteri

Fenix 3400 mAh

fenix 18650

GP 2600 mAh

gp 18650

Ansmann 2600 mAh

Vad behöver man titta efter vid ett köp?

Utseendemässigt ser i princip alla 18650-batterier likadana ut. Dom har samma mått och kommer oftast i ljusgrönt, blått, silver och svart. Något du däremot inte ser men kan mäta är batteriets vikt. Vikten varierar extremt mycket. Billigare alternativ väger oftast runt 35-40 gram, medans dom dyrare batterierna i samma storlek ligger någonstans mellan 45-50 gram. Desto tyngre batteriet är desto bättre är det. Om butiken som säljer batteriet inte anger vikten är det troligtvis för att man valt att inte göra det. 

Det är lite av säljargument nämligen. Desto tyngre batteriet är desto mer kräm levererar det. 

En annan viktig aspekt är den inbyggda kretsen för att motverka överladdning (CPM). Köper du billigare varianter av 18650-batteriet saknas ibland dessa. Det är inte att rekommendera då risken för brand är ganska stor vid överladdning. Här nedan har vi sammanställt en lista över pålitliga tillverkare och även ett par att försöka undvika.

Pålitliga tillverkare

  • Panasonic
  • Sony
  • GP
  • Nitecore
  • Annsmann
  • Samsung
  • LG
  • Fenix
  • Energizer

Sämre tillverkare

  • CASTNOO
  • BXE
  • ETSAIR
  • UltraFire

#1 Fenix 18650 Li-ion

bäst 18650-batteri

Vikt: 49 gram
Kapacitet: 3500 mAh

Först ut har vi ett väldigt omtyckt batteri från Amerikanska Fenix. Företagets produkter har överlag fått väldigt fina recensioner, både i Sverige och i USA. Den har inbyggt skydd för överladdning, extrem låg självurladdning och är perfekt till ficklampor, pannlampor och annan krävande elektronik. Troligtvis det bästa 18650-batteriet sett till kapacitet och recensioner. För att hitta bra underlag vid ett eventuellt köp rekommenderar vi Fenix egna hemsida, där kunderna själva har recenserat batteriet. 

#2 Fenix 18650 Li-ion

fenix 18650

Vikt: 49 gram
Kapacitet: 3400 mAh

Som nummer två har vi även valt att placera ett Fenix-batteri. Det här är en riktig kioskvältare just nu. Batteriet har fått hela 60 positiva recensioner enbart hos Batteriexperten! Det säger något om hur nöjda kunderna är.  Vi har inte hittat något annat batteri i 18650-klassen som fått lika bra betyg. Likt storebrorsan ovanför är det utrustat med skydd mot överladdning, och är även stöt och slagtåligt. Fungerar även bra för e-cigaretter. 

#3 GP 18650 Li-ion

gp 18650

Vikt: 50 gram
Kapacitet: 2600 mAh

Här har vi ett något mindre batteri i kapacitet men med kanske ett mer välkänt märke. GP har producerat batterier länge och deras produkter överlag är väldigt bra, vi har bland annat tagit upp dom vid traditionella uppladdningsbara AA-batterier. Det gäller även med det här batteriet som med sina 2600 mAh levererar precis det många är ute efter. Ofta säljs dessa batterier ihop med en laddare samtidigt vilket är väldigt bra för er som saknar laddare också. 

#4 Ansmann 18650 Li-ion

Vikt: 40 gram
Kapacitet: 2600 mAh

Sist ut har vi tyska Ansmann. En någorlunda välkänt märke som du kan stöta på i batteributiker även här i Sverige. Tyskarna brukar vara väldigt noga med att leverera bra elektronik, men det här batteriet väger endast 40 gram. Det är lite av ett varningstecken för oss,  men för er som letar något billigt kan det fortfarande vara aktuellt. Även det här 18650-batteriet har inbyggd överladdningskrets vilket är väldigt bra.

Vanliga frågor om 18650-batterier

Hur märker jag när mitt 18650-batteri börjar bli dåligt?

Om du har en någorlunda bra laddare kommer laddaren själv indikera när batteriet börjar bli dåligt. Om laddning tar onormalt lång tid är det också en tecken på ett förbrukat batteri. Andra tecken kan vara att batteriet tappar sin laddning väldigt fort, eller att det blir väldigt varmt under laddning. 

Hur lång tid tar det att ladda upp batteriet?

Det beror på hur kraftfullt batteriet är, men generellt brukar det ta ungefär 4 timmar. 

Hur lång livslängd kan jag förvänta mig?

Om du använder batteriet flitigt kommer det förstås också att förbrukas fortare, men du kan förvänta dig en livslängd på åtminstone två år. 

Hur många laddningar klarar ett 18650-batteri?

Det här varierar enormt men någonstans mellan 300 till 2000 laddningar beroende på tillverkare och styrka. 

Bör jag köra slut på batteriet helt innan ny laddning? 

Nej det är inte att rekommendera. Om du har en laddare som visar volten i batteriet bör du ladda det när det är nere på 3 volt. En del föredrar att ladda batteriet redan när det visar 3.3 volt men det är upp till var och en. Olika batterier har olika egenskaper, men försök att hålla batteriet på 3 volt eller mer. 

Vad innebär överladdningskrets (CPM)?

Det innebär att det inuti batteriet finns en krets för att förebygga överladdning, vilket i sin tur skyddar batteriet från att bli för varmt och börja brinna. Dom billigare 18650-batterierna saknar i vissa fall kretsen överhuvudtaget och resultatet blir ett mycket mer osäkert batteri.

Om våra rekommendationer: Vi utgår ofta från egna erfarenheter & tredjepartsinformation online (recensioner, popularitet i butiker, aggregering av andra tester, m.m.). Resultat är således vår subjektiva bedömning och och ska inte ses som ren fakta, utan helt enkelt vår åsikt.

Räkna ut förbrukning

Felsökning

Återförsäljare av batterier i Sverige

Senaste om batterier

Senaste om laddare

Återvinn dina batterier!

Ta reda på vart du återvinner dina gamla batterier hos Håll Sverige Rent (HSR)

Om oss

Vi är ett par motor & fiskeentusiaster som tycker det här med batterier & laddare är riktigt spännande. Vi har lång branscherfarenhet och älskar att kunna dela med oss av vår kunskap i ämnet.

Batterityper