bästa batteriet till åkgräsklippare

Bästa batteriet till åkgräsklippare

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från bland annat Batteriexperten, Kjell & Company och Autoexperten. Mer information kring detta hittar du här.

Vilket batteri är bäst till gräsklipparen?

Snart sommar, och då är det dags att ta itu med gräsmattan igen. För många innebär det också att det är dags att investera i ett nytt batteri till åkgräsklipparen. Har man slarvat med underhållsladdningen under vintern är risken också stor att det krävs ett nytt batteri till sommaren. Men förr eller senare, även om man skött underhållsladdningen krävs ett nytt batteri. Därför kommer vi gå igenom dom tre vanligaste modellerna, som i princip passar alla åkgräsklippare. 

Relaterat: Missa inte recensionen på hus.se om batteridrivna gräsklippare

Vad behöver man tänka på?

Det är inte särskilt svårt att köpa ett batteri till en åkgräsklippare. Till bilen, båten eller husvagnen finns fler frågeställningar och funderingar man behöver tänka på, men till en åkgräsklippare är det väldigt lätt. 

Det ni främst behöver tänka på är att köpa ett batteri med tillräcklig startström. Startström anges i CCA eller EN, och alla åkgräsklippare kräver en viss mängd för att starta ordentligt. Desto mer kraft, desto mer lättstartad blir den helt enkelt. 

Amperetimmarna (Ah) är inte lika avgörande. Men har du en trögstartad åkgräsklippare får du fler startförsök med fler amperetimmar. Som standard har åkgräsklippare runt 20-30 Ah, och vanligtvis är det allt som behövs. 

#3 Global 12N24-3 MF

bästa batteriet till åkgräsklippare

Mått: 185 x 125 x 160 mm
Amperetimmar: 24Ah
Startström: 320 CCA

Det första batteriet vi rekommenderar är från Global. Det är en riktig kioskvältare till åkgräsklippare, med en väldigt hög startström på 320 CCA. Det är tillverkat med standardmått som passar dom flesta trädgårdsmaskiner. Den enda riktiga nackdelen med batteriet är att det inte är underhållsfritt. På bilden ser ni korkarna för varje cell, vilket innebär att batteriet behövs fyllas på kontinuerligt för att den ska hålla länge. För att få den längsta livslängden behövs det också underhållsladdas under vintern. 

#2 Euroglobe EGC33-12 AGM

batteri åkgräsklippare

Mått: 195 x 130 x 164 mm
Amperetimmar: 33Ah
Startström: 160 CCA

Här har vi ett liknande batteri rent storleksmässigt, men som är byggt helt annorlunda. Istället för ett traditionellt syrabatteri är det här tillverkat i AGM. AGM-batterier är helt underhållsfria batterier som saknar överflödig vätska inuti. Istället har dom en glasfibermatta som omsluter blyplattorna. Det resulterar i att batteriet är stöttåligt, har bättre prestanda och får en längre livslängd. 

AGM-batterier är något dyrare än traditionella våta batterier, men en klok investering för den som vill ha ett batteri som räcker länge. Mer information om AGM, och vilka fördelar det innebär, finns att läsa i vår separata artikel om just det. Det är det bästa batteriet till åkgräsklippare sett till kvalité och livslängd. 

#1 Global U1R SMF

batteri till åkgräsklipparen

Mått: 186 x 130 x 156 mm
Amperetimmar: 24Ah
Startström: 270 CCA

Sist ut har vi kanske Sveriges vanligaste batteri till åkgräsklippare och andra trädgårdsmaskiner. Det är mix av dom andra två. Det är inte ett AGM-batteri, och innehåller flytande syra. Men det är däremot tillverkat att vara helt underhållsfritt – så man slipper fylla på batteriet. Med 270 CCA har det tillräckligt med kräm, och 24Ah är mer än vad som behövs till dom flesta åkgräsklippare. Det bästa batteriet till åkgräsklippare sett till vad man får kontra vad man betalar. 

Glöm inte laddaren!

Köper du ett nytt batteri till åkgräsklipparen kräver det underhållsladdning under vinterhalvåret. Ta en titt på dom bästa svenska laddarna för just underhållsladdning. Om du är noga med underhållsladdningen under vintern får du ett batteri som håller många år framöver. Här en snabb video från Husqvarna där dom går igenom vad man behöver göra inför vinterförvaringen av gräsklipparen. 

Om våra rekommendationer: Vi utgår ofta från egna erfarenheter & tredjepartsinformation online (recensioner, popularitet i butiker, aggregering av andra tester, m.m.). Resultat är således vår subjektiva bedömning och och ska inte ses som ren fakta, utan helt enkelt vår åsikt.

Räkna ut förbrukning

Felsökning

Återförsäljare av batterier i Sverige

Senaste om batterier

Senaste om laddare

Återvinn dina batterier!

Ta reda på vart du återvinner dina gamla batterier hos Håll Sverige Rent (HSR)

Om oss

Vi är ett par motor & fiskeentusiaster som tycker det här med batterier & laddare är riktigt spännande. Vi har lång branscherfarenhet och älskar att kunna dela med oss av vår kunskap i ämnet.

Batterityper