bästa batteriet till båten

Vilket är det bästa batteriet till båten?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från bland annat Batteriexperten, Kjell & Company och Autoexperten. Mer information kring detta hittar du här.

Vilket är det bästa båtbatteriet?

Båtar likt alla husvagnar & husbilar kräver en viss mängd ström. Och det är storleken på båten som avgör hur pass stor kapacitet som behövs. Det finns idag en uppsjö av båtbatteriet på marknaden, och för att hjälpa er navigera har vi skrivit ihop den här artikeln. 

Vilket batteri till båten?

Det finns många olika batterityper som passar i en båt, men det är framförallt AGM-batterier man bör satsa på. Vi har skrivit en separat artikel om AGM och varför dom är att föredra, men rent konkret är fördelarna: 

 • Bättre kapacitet att levererar ström under längre tid
 • Helt underhållsfritt
 • Ingen risk för läckage
 • Stöttåliga
 • Väger inte lika mycket
 • Tåliga mot både extrem värme & kyla
 • Betydligt lägre självurladdning
 • Sulfateras inte i samma höga utsträckning som andra
 • Långsiktigt alternativ
 • Längre livslängd
 • Återhämtar sig ifrån djupurladdningar
 • Bildar inte illaluktande gaser

Fördelarna är många, och det märks att många har bytt ut vanliga våta blybatterier mot AGM på senare år. Prislappen blir också högre förstås, men det är förståeligt när man ute efter det bästa batteriet till båten. 

Vi kommer gå igenom fem batterier i olika prisklasser och storlekar, som alla lämpar sig fantastiskt bra i båten. 

OBS: Ett tips inför ett batteriköp till båten är att gå igenom vår lista över vad hushållsartiklar förbrukar i ström. Då kan man snabbt bilda sig en uppfattning över hur stort batteri man faktiskt behöver. 

#5 Global SMF Marin 100Ah 12V

global fritidsbatteri

Vi börjar med ett traditionellt vått blybatteri från Global. Det är visserligen underhållsfritt, men innehåller fortfarande flytande vätska. Batteriet är speciellt tillverkad för båtar, och fungerar bra för ändamålet. Det är helt okej standardbatteri för den som är ute och åker lite då och då i en något mindre båt. Det som talar för det här batteriet är möjligheten att använda det som både start & förbrukningsbatteri.

För att batteriet ska hålla sig i bra skick krävs kontinuerlig underhållsladdning. Batteriet kommer i standardmått på 302 x 174 x 200 mm, och väger 21 kg. 

#4 Leoch 100Ah AGM 12V

bästa batteriet till båten

Här har vi listans första batteri från Leoch. Det är ett 100 Ah förbrukningsbatteri i AGM. Syftet är endast förbrukning, så inget batteri som kommer orka starta båten. Men är det just ett förbrukningsbatteri man är ute efter är det kanon. 

I och med att det är ett AGM-batteri som är fördelarna många till varför den passar så bra för marint bruk. Två av dessa har inga problem att strömförsörja båtens elektronik en längre tid framöver. Har man samtidigt solceller på taket som håller dessa laddade tar det aldrig slut på ström. 

#3 Leoch 200Ah AGM 12V

båtbatteri

Här har vi uppgraderingen till alternativet ovanför som är dubbelt så kraftfullt. Ett AGM-batteri på 200Ah är som hämtat för dig med den större båten, som ofta är ute och åker. Men det är definitivt inget batteri för den som vill ta med det hem efter båtturer. Det väger nämligen 64 kg och är tillverkat för att sitta kvar i båten under sommaren. 

Batteriet kommer med standardmått på 522 x 240 x 218, och är ett renodlat förbrukningsbatteri för marint bruk. 

#2 Optima Blue Top 50Ah

optima blue top båt

Att utse det bästa batteriet till båten utan att ta med ett Optima går inte. Optimas Blue Top måste vara med, även om den är för litet för majoriteten av båtägare. 

Optimas Blue Top är ett batteri för dig som vill åt både förbrukning och start från samma batteri. Det är utrustat med tillräcklig startkraft (815 CCA) för att starta dom flesta båtar, och har även samtidigt fina förbrukningsegenskaper (50Ah). Den kanske största fördelen med batteriet är dess storlek. Batteriet är väldigt litet sett till vad det erbjuder, och mäter 254 x 175 x 175 mm och väger in på 18 kg. 

Det innebär att det är enkelt att lyfta i och ur båten, om man bara vill ta en tur då och då och ha batteriet på underhållsladdning övriga tiden.  

#1 Mastervolt litium jon 100Ah 12V

batteri till minn kota

Sist ut har vi framtidsbatteriet. Det är inget batteri för den vanliga båtägaren direkt. Ett litium jon-batteri kostar alltid betydligt mer än övriga, men är också så pass mycket bättre att det är förståeligt. 

Vet man med sig att man lever i båten under somrarna, eller kanske rör sig till sydliga breddgrader med en havskryssare så varför inte? 

Batteriet är svensktillverkat utanför Mölndal av det svenska företaget Mastervolt. Det innehåller extremt avancerad teknik, där man sparar så mycket som 70% i vikt och volym. Batteriet har tredubbla livslängden som ett vanligt batteri, och extremt snabb laddning samt urladdning. Batteriet har riktigt fina egenskaper och är det överlägset bästa batteriet till båten, men funkar till allt möjligt annat också. 

Är det istället ett batteri till elmotorn på fiskebåten du är ute efter har vi skrivit en separat artikel om just det som vi rekommenderar. 

Om våra rekommendationer: Vi utgår ofta från egna erfarenheter & tredjepartsinformation online (recensioner, popularitet i butiker, aggregering av andra tester, m.m.). Resultat är således vår subjektiva bedömning och och ska inte ses som ren fakta, utan helt enkelt vår åsikt.

Räkna ut förbrukning

Felsökning

Återförsäljare av batterier i Sverige

Senaste om batterier

Senaste om laddare

Återvinn dina batterier!

Ta reda på vart du återvinner dina gamla batterier hos Håll Sverige Rent (HSR)

Om oss

Vi är ett par motor & fiskeentusiaster som tycker det här med batterier & laddare är riktigt spännande. Vi har lång branscherfarenhet och älskar att kunna dela med oss av vår kunskap i ämnet.

Batterityper