batteri till åtelkamera

Bästa batterierna till åtelkamera

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från bland annat Batteriexperten, Kjell & Company och Autoexperten. Mer information kring detta hittar du här.

Åtelkameror har exploderat i popularitet sen det blev fritt fram att använda dessa utan tillstånd 2018. Dom används flitigt inom jakt förstås, kanske främst inom vildsvinsjakt, men också som övervakningskameror av privatpersoner och företag till exempel.

Det finns åtskilliga kameramodeller att köpa med alla möjliga olika funktioner. Men det kamerorna har gemensamt är deras krav på bra batterier. Standby-tiden med åtelkamerors original batterier räcker inte särskilt länge, och vill man att kameran ska ta många bilder, eller vill kunna använda fjärrstyrningen ordentligt är en uppgradering nödvändig. 

Det finns två möjligheter vid en uppgradering. Antingen fortsätter du använda AA-batterier i kameran, men ser till att du använder ordentliga lithium-batterier. Eller så satsar du på ett externt 6 eller 12 volts-batteri som kommer öka standby-tiden avsevärt. Vi går även igenom vanliga frågor som kan uppstå när man är på jakt efter ett batteri till åtelkameror. 

Batteri till åtelkamera – bästa alternativen

GP Sunmatic Lithium

Kjell & Co Lithium

åtelkamera batteri

Euroglobe 6 V

Leoch MX Energy 12 V

bästa batterierna till åtelkamera

Vilken batterityp rekommenderas?

Om du har bestämt dig för ett externt batteri är det ett förbrukningsbatteri du ska ha. Du ska alltså inte köpa ett bil, eller MC-batteri. Dom är inte avsedda för kontinuerlig strömförsörjning överhuvudtaget och kommer förbrukas direkt. Det blir en dyr läropeng. 

Det finns både 6 volt och 12 volts-batterier av typen blyackumulator. Det du vill åt är ett helt slutet underhållsfritt batteri utan någon flytande syra. Batteriet behöver också kunna tackla temperaturer på ett bra sätt. 6 volt är det vanligaste, men dubbelkolla vad som fungerar för just din åtelkamera. 

Konkreta fördelar med ett externt batteri till din åtelkamera

  • Betydligt längre standby och drifttid
  • Ekonomiskt i längden (slippa köpa dyra AA-batterier hela tiden)
  • Förbättrar mottagningen och signalen

Fördelar med AA-batterier

  • Smidigare
  • Kräver ingen installation
  • Det finns bra alternativ i Litium

Vad du väljer är upp till dig, men vi listar dom bästa alternativen för båda. 

#1 GP Sunmatic Lithium 1,5 V

GP är ett mycket välkänt företag inom batterier. Vi har tidigare tagit upp dom och deras produkter i andra sammanhang. I det här fallet har vi kikat närmare på deras professionella Lithium-batterier, och konstaterat att det är det bästa alternativet till åtelkameror. Åtminstone om man bestämt sig för att köra vidare med AA-batterier som den huvudsakliga strömkällan. Batterierna är extremt kraftfulla och står emot låga temperaturer väldigt bra (-20). 

Dom här batterierna har fått väldigt fina recensioner (103st!) och är också extremt prisvärda då Batteriexperten erbjuder mängdrabatt. Desto fler du köper desto billigare blir det. 

#2 Kjell & Co Lithium 1,5 V

åtelkamera batteri

Det finns flera hundra tillverkare inom AA-batterier. En av dessa är uppstickaren Kjell & Company, och som vanligt levereras det bra grejer. Det här är också ett bra alternativ för er som väljer att köra vidare med AA-batterier till kameran. 

#3 Euroglobe 12Ah 6V

Mått: 151 x 51 x 94
Vikt: 1.8 kg

Vårt första externa batteri är från Euroglobe och är på 6Ah. Det är ett 6 volts-batteri tillverkat uteslutande för kontinuerlig strömförsörjning. Det är alltså ett perfekt batteri till åtelkameror. Det är helt underhållsfritt batteri av AGM-typ. Vill du fördjupa dig i fördelarna med AGM-batterier kan du göra det här. Om man har möjlighet så finns det ingen anledning till att inte satsa på ett externt batteri. Man tjänar på det i längden. 

#4 Leoch MX-Energy 12Ah 12V

Mått: 151x98x97
Vikt: 3.8 kg

Ett till underhållsfritt AGM-batteri fast i 12 volt. Även det här erbjuder 12Ah vilket kommer räcka riktigt länge. Det är tåligt mot både extrem värme & kyla, helt läckagefritt och har väldigt låg självurladdning. Det behövs alltså laddas väldigt sällan. 

Vanliga frågor om batterier till åtelkamera

Hur kopplar man ihop batteriet med åtelkameran?

Du behöver en särskild kabel för att koppla ihop det externa batteriet med kameran. Se till att din kamera har uttagen som krävs. Mer information om kablar och tillbehör hittar du här

Är det endast AA-batterier i 1,5 volt som funkar?

Vilka batterier som fungerar i din åtelkamera är det bara du som vet. Vanligtvis är det 1,5 volts AA-batterier som används. Då är det dessa du måste använda. Du kan inte använda batterier på 3,7 volt till exempel. Då förstör du kameran. 

Hur bör man placera det externa batteriet?

Man bör placera batteriet och dess kablar så att djuren inte kan förstöra dom. Många väljer att montera en batterilåda på trädet där kameran sitter. 

Om det är riktigt kallt och du märker att batteriet tar stryk kan du gräva ner det lite i jorden/snön. Där är det varmare och snön agerar då som isolering till batteriet. 

Finns det begränsningar på storleken när man köper batteri till åtelkamera?

Storleken på det externa batteriet är det du som avgör. Du kan använda dig av ett stort förbrukningsbatteri på 75 Ah om du vill. Anledningen till att dom flesta nöjer sig med dom mindre är helt enkelt storleken. 

Finns det andra sätt att driva åtelkameran?

Man kan också använda en solcellspanel för att driva en åtelkamera. Det finns billiga varianter på bland annat Kjell & Company. 

Varför kan man inte använda vilka batterier som helst?

Det är fritt fram att använda helt vanliga alkaliska batterier. Men du kommer snabbt märka att du behöver byta ut dom regelbundet. En åtelkamera drar mycket ström när den tar kort, och vanliga AA-batterier räcker helt enkelt inte till. 

Hur laddar man det externa batteriet?

Det finns särskilda laddare till 6 och 12-volts blyackumulatorer. En prisvärd laddare hittar du hos Hylte Jakt & Lantman.

Om våra rekommendationer: Vi utgår ofta från egna erfarenheter & tredjepartsinformation online (recensioner, popularitet i butiker, aggregering av andra tester, m.m.). Resultat är således vår subjektiva bedömning och och ska inte ses som ren fakta, utan helt enkelt vår åsikt.

Räkna ut förbrukning

Felsökning

Återförsäljare av batterier i Sverige

Senaste om batterier

Senaste om laddare

Återvinn dina batterier!

Ta reda på vart du återvinner dina gamla batterier hos Håll Sverige Rent (HSR)

Om oss

Vi är ett par motor & fiskeentusiaster som tycker det här med batterier & laddare är riktigt spännande. Vi har lång branscherfarenhet och älskar att kunna dela med oss av vår kunskap i ämnet.

Batterityper