Hur felsöker man ett dåligt bilbatteri?
Alla batterier, oavsett modell och typ, är förbrukningsvaror. Till slut är dom förbrukade och det är dags att köpa nya. Med dom flesta batterier är det tydligt när dom har gjort sitt och det är dags att byta, men för just bilbatterier kan det vara lite krångligt att ta reda på.
10 symptom på ett dåligt bilbatteri
- Det är svårt att starta bilen
- Dimljus eller flimrande strålkastare
- Motorn vevar långsamt när du försöker starta bilen
- Klickljud när tändningsnyckeln vrids
- Instrumentpanelens varningslampor tänds slumpmässigt
- Ovanliga lukter kommer från motorhuven på din bil
- Batteriläckande vätska eller korroderade poler
- Gammalt bilbatteri (mer än 3 år)
- Klockan nollställs varje gång du stänger av motorn
- Din radio stängs av oväntat under användning
Hur felsöker man ett dåligt bilbatteri?
Bara för att bilen inte startar behöver inte det betyda att batteriet är dåligt, även om det vanligtvis kan vara det. Bilens generator kan också vara dålig, eller så drar bilen tjuvström. Är det en nyare bil bör det vara batteriet det är fel på – men man vet aldrig innan man testar batteriet.
Hur vet man om batteriet är dåligt?
För att felsöka ett bilbatteri behöver du en multimeter. En multimeter kan man använda till flera olika saker, men för just bilbatterier är det mätningen av batteriets volt den används till. En multimeter kan kosta allt från 50 kr till 5000 kr. Även dom billigaste varianterna kan ta reda på batteriets volt, så det behöver inte kosta skjortan.
En multimeter har man alltid nytta av, och vi är stora förespråkare av att den borde ingå i verktygslådan hemma.

När du har din multimeter framför dig så behöver du ställa in den på V-läget (V-20), och sen koppla den röda kabel till batteriets pluspol (+) och den svarta till batteriets minuspol (-) som bilden visar ovanför. Nu bör du få fram spänningen i batteriet.
OBS: Innan du mäter batteriets volt behöver du först ladda upp det. När man konstaterar skicket på ett bilbatteri görs det alltid utifrån ett fulladdat batteri. Om du kopplar på laddaren och laddare inte sätter igång innebär det att batteriets spänning är så pass låg att laddaren inte känner av det. Då är batteriet helt trasigt och behövs bytas ut omgående.
Vilken spänning har ett fulladdat batteri?
Ett fulladdat batteri i bra skick ska ha en spänning mellan 12,7 till 12,8 Volt.
Vilken spänning har ett dåligt batteri?
Om batteriet visar en spänning mellan 11 och 12,6 volt är det i dåligt skick. Det behöver inte nödvändigtvis vara trasigt, men det är rejält använt och behövs med största säkerhet bytas ut framöver.
Vilken spänning har ett trasigt batteri?
Om spänningen är under 11 volt när du mäter det efter laddning är troligtvis en cell trasig. Det kan även bero på sulfatering. Men oavsett är det bara att kasta. Allt under 11 volt visar att batteriet är helt förbrukat.
Är ditt batteri helt förbrukat är det dags att köpa nytt. Idag kan du enkelt söka fram det batteri du bör köpa via ditt registreringsnummer.
Finns det fler sätt att testa ett batteri?
Förutom att mäta upp batteriets spänning man kan även testa hur spänningen beter sig när batteriet är under belastning. Om ditt batteri visar 12,7 volt eller mer efter uppladdning, men du fortfarande misstänker att batteriet är dåligt rekommenderas den här metoden för dig.
Det finns två sätt att göra det på. Antingen när batteriet sitter i bilen, eller via en extern batteritestare. En batteritestare kostar ett par hundralappar om man vill köpa hem en sådan, medans testet i bilen förstås är gratis. Båda sätten är lika effektiva.
1. Koppla på multimetern på batteriet i bilen.
2. Be en kompis starta bilen
3. Titta vilken spänning batteriet får när ni försöker starta bilen.
4. Om bilen inte startar, och spänningen sjunker drastiskt till under 11 volt är bilbatteriet dåligt och behövs bytas ut.
5. Om bilen startar kan du samtidigt titta att generatorn laddar batteriet som det ska. När bilen är igång ska batteriets volt vara mellan 13,80 Volt till 14,50 Volt.
Hur länge håller ett bilbatteri?
Ett bilbatteri håller i snitt ungefär fem år. Men det kan vara helt olika beroende på hur man använder bilen. Dom vanligaste orsakerna till att batteriet förbrukas i förtid är stadskörning, sommarbilar och dieselvärmare.
Om man kör mycket stadskörning och sällan längre sträckor hinner bilbatteriet aldrig laddas upp ordentligt. Tänk dig själv om du laddar din mobiltelefon några minuter åt gånger och sedan använder den igen. Till slut är batteriet urladdat och telefonen dör. Samma princip gäller med ett bilbatteri. Generatorn i bilen hinner aldrig ladda batteriet fullt under korta sträckor. Det här problemet är alltså inget som drabbar en pendlare.
Om du kör mycket stadskörning behöver du underhållsladda ditt batteri emellanåt. För att batteriet inte ska förbrukas i förtid. Det är en billig investering i längden.
En annan vanlig bov är dieselvärmaren. Använder man dieselvärmare kontinuerligt under vintern kan batteriet förbrukas i förtid. Även här rekommenderas underhållsladdning för att undvika att bli stående en kall vintermorgon.
Den sista boven är sommarbilar. Många svenskar tar ut sina jänkare på vårkanten och upptäcker till sin förvåning att bilen inte startar. Ett bilbatteri blir snabbt sulfaterat om det står stilla för länge utan laddning. Därför är viktigt att underhållsladda batteriet under vintern när du inte använder bilen. Mer om laddning och passande laddare kan du läsa här.
Kan man laga ett trasigt bilbatteri?
Ett trasigt bilbatteri kan man inte laga. Men du kan däremot laga ett bilbatteri som börjar bli dåligt. Det svenska företaget CTEK släppte för ett par år sedan en batteriladdare med en rekonditioneringsfunktion. Den funktionen tar bort sulfateringen som skett inuti batteriet när batteriet varit dåligt laddat för länge. Idag har nästan alla deras laddare den här funktionen, förutom de allra billigaste varianterna.
Även andra tillverkare av batteriladdare har släppt sina varianter på det här. Rekondläget är ingen mirakelkur, men definitivt värt att testa när batteriet börjar bli dåligt.
Du bör även alltid hålla batteriets poler hela och rena. (skräckexempel på artikelns huvudbild) Detta för att undvika onödig oxidering. Det är enkelt sätt att förebygga att man inte får ett dåligt bilbatteri i förtid.