vilket bilbatteri ska jag köpa

Vilket bilbatteri ska jag ha?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från bland annat Batteriexperten, Kjell & Company och Autoexperten. Mer information kring detta hittar du här.

Vilket batteri passar min bil?

Är du vilse i djungeln av bilbatterier och vet inte riktigt vilket bilbatteri du ska välja och vad som passar?

Då är du inte ensam. 

Idag finns det mängder med olika typer och fabrikat på marknaden, och det är lätt att bli förvirrad. Därför har vi valt att skapa den här artikeln för att förhoppningsvis guida dig rätt på en gång. Det finns över 60 bilmärken idag, och många av dessa har speciella batterier till sina modeller.

I och med att bilarna tillverkas i olika länder följer batterierna olika standarder. Det beror också mycket på vilken världsdel bilen är producerad i. Batterierna i Asien är annorlunda gentemot dom Europeiska batterierna. Funktionaliteten är densamma, men storleken och egenskaperna kan skifta rejält.

Sök via registreringsnummer

Det absolut lättaste sättet att ta reda på exakt vilket batteri man behöver är via bilens registreringsnummer. Det kan du göra på bland annat Batteriexperten.com. Där skriver du bara in din bils registreringsnummer så får du fram vilket batteri som passar.

Vid en sökning kommer du sannolikt få fram 2-3 olika alternativ. Alla kommer att passa din bil men ha olika prestanda och egenskaper. Här nedan följer en snabb guide över vilka olika typer av batterier det finns att välja på när du letar nytt bilbatteri.

Boka byte & felsökning på en verkstad

Om du inte vill köpa hem ett nytt batteri och byta det själv, kan du istället boka ett batteribyte samt eventuell felsökning på en verkstad. Vi rekommenderar Autobutler.se för att hitta de mest prisvärda alternativet. 

#1 AGM-batterier

Finns fraktfritt hos Batteriexperten.com.

AGM står för Absorbent Glass Material, och är helt underhållsfria batterier. Syrat i batteriet finns inne i glasfiber materialet, och läcker inte ens när batteriet går sönder. AGM-batterier rekommenderas ofta till kombis och något större fordon med dieselvärmare och liknande, där en högre prestanda kan vara helt avgörande. Men dom finns i alla olika storlekar. Ofta har dom också en starkare startström som krävs i vårt kalla klimat för att batteriet ska orka starta bilen under flera år framöver, även när det är låga minusgrader. 

Ett annat plus med AGM-batterier är att dom inte kan explodera ifall dom går sönder, till skillnad från vanliga våta batterier. Istället sväller dom som batterier i bärbara datorer och mobiltelefoner. 

#2 EFB-batterier

Finns fraktfritt hos Batteriexperten.com.

EFB står för Enchanced Flooded Battery. Dessa batterier används främst till fordon som idag använder start/stopp-funktion. Dom har högre prestanda än vanliga blybatterier och är ofta underhållsfria. Vet man med sig att bilen är ganska trött och behöver ett stabilt batteri är det här ett logiskt alternativ. Priset brukar sällan skilja sig avsevärt mellan dessa och våta batterier. Dom senaste åren har underhållsfria bilbatterier blivit mer & mer populära. 

#3 Våta batterier/Blybatterier

Finns fraktfritt hos Batteriexperten.com.

Våta blybatterier har använts i bilar och motorer i över 100 år, och är en gammal teknik som fortfarande fungerar idag. Dom är billigare och något sämre än övriga alternativ, och den största nackdelen är att dom inte är underhållsfria. 

Du måste alltså med jämna mellanrum fylla på batteriet med batterivatten. En annan nackdel är att vått batteri kan vid dåligt underhåll ge ifrån sig en lättantändlig gas.

vilket batteri passar min bil

Vad mer måste jag tänka på?

Det finns några avgörande faktorer man behöver ha i åtanke när man köper ett nytt bilbatteri. Dom tre viktigaste är följande: 

Tillräckligt med startström (CCA)

Alla bilar kräver en viss mängd startström för att starta när vi vrider om nyckeln. Generellt krävs det mer startström för en större bil och motor. En annan avgörande faktor är om du har en dieselbil. Dieselbilar kräver oftast mer kraft och amperetimmar. 

Tillräckligt med amperetimmar (Ah)

Amperetimmar anger hur länge batteriet klarar av att ge en viss ström. För dom allra flesta bilar krävs inte mer än mellan 50-75 Ah. Men har du till exempel en dieselvärmare i bilen behöver du mer, eftersom den tar ström från batteriet medans bilen inte är igång. 

Batteriets storlek

Storleken på batterier varierar från tillverkare till typ av bil. Din bil passar till en viss storlek och vi kommer gå in på hur du tar reda på det längre ner i artikeln.

Batteriets polställning

Sist ut har vi batteriets polställning. Det polställningar visar är vart pluspolen sitter någonstans. Vid polställning 0 är pluspolen på höger sida. Vid polställning 1 är pluspolen till vänster. I Europa använder vi nästan uteslutande polställning 0, medans man i Asien och Amerika ofta använder polställning 1.

Om våra rekommendationer: Vi utgår ofta från egna erfarenheter & tredjepartsinformation online (recensioner, popularitet i butiker, aggregering av andra tester, m.m.). Resultat är således vår subjektiva bedömning och och ska inte ses som ren fakta, utan helt enkelt vår åsikt.

Räkna ut förbrukning

Felsökning

Återförsäljare av batterier i Sverige

Senaste om batterier

Senaste om laddare

Återvinn dina batterier!

Ta reda på vart du återvinner dina gamla batterier hos Håll Sverige Rent (HSR)

Om oss

Vi är ett par motor & fiskeentusiaster som tycker det här med batterier & laddare är riktigt spännande. Vi har lång branscherfarenhet och älskar att kunna dela med oss av vår kunskap i ämnet.

Batterityper