Vilken är den bästa starthjälpen?
Startkablar i all ära, men en starthjälp är ovärderlig när situationen uppstår. Dagens start boosters är betydligt mindre & effektivare än för ett par år sedan. Dom har också blivit billigare vilket är tacksamt.
Förutom starthjälp erbjuder dom flesta också USB-utgångar för laddning av telefoner och surfplattor. Kombinerat är en starthjälp både för motorn men också en kraftfull powerbank. Dom flesta har även en separat kontakt för t.ex. en kompressorpump, vilket är riktigt händigt.
Idag finns det åtskilliga tillverkare inom starthjälp och att välja är inte helt enkelt. Vi har valt att främst kika på startboosters vi själva av erfarenhet av. Med det sagt finns det måndagsexemplar hos alla tillverkare, och vad vi anser är bäst är nödvändigtvis inte vad du anser är bäst.
Vad behöver man tänka på?
Det viktiga är att du väljer en starthjälp för dina behov. Fordonets motorstorlek är avgörande, och anges alltid när man köper en starthjälp. Tänk också på vilka övriga funktioner du behöver. Möjligheten att ladda telefonen är oslagbart den dagen du står still med bilen, oavsett vart. Är starthjälpen till husvagnen eller båten är det ännu viktigare att den också fungerar som powerbank.
En annan sak att ha i åtanke är antalet startförsök man vill ha på sig. Oavsett vilken starthjälp man köper är den utrustad med en viss kraft för att klara ett visst antal starter. En starthjälp som klarar 20 starter är oftast vad en vanlig person kan behöva till sin bil eller båt, men att lägga sig något över har sina fördelar förstås.
#5 Noco Genius Boost GB150
Startförsök: 80st
Max motorstorlek: Bensin 7 liter, Diesel 4,5 liter
Startström: 4000 A
Inbyggd Powerbank: Ja
Först ut har vi den första starthjälpen från Noco Genius, som är den marknadsledade tillverkaren inom power boosters idag. Starthjälp från dom finns i princip överallt på nätet idag. Just den här är i det större slaget, med en enorm kapacitet på 4000 A och hela 80 starter. Det är något mer än vad dom flesta behöver, och just den här starthjälpen passar troligtvis bäst hos ett företag. Den har förstås också inbyggd powerbank för uppladdning av telefoner och till exempel surfplattor.
#4 Luxorparts Starthjälp
Startförsök: 10-20st
Max motorstorlek: Bensin 5 liter, Diesel 3 liter
Startström: 1000 A
Inbyggd Powerbank: Ja
Finns fraktfritt hos Kjell & Company.
Här har vi en betydligt mindre rackare från Luxorparts. Den påminner om en extern hårddisk i storlek, och är utrustat med en startström på 1000 A. Den klarar någonstans mellan 10 till 20 starter och har även en inbyggd powerbank. Den är väldigt billig, och sett till vad den levererar även väldigt prisvärd. Men för många går den bort då den inte är särskilt kraftfull och vill man vara på den säkra sidan finns det bättre alternativ längre ner.
#3 Carku Startbooster EPower-136
Startförsök: 10-20st
Max motorstorlek: Bensin 6 liter, Diesel 3 liter
Startström: 1200 A
Inbyggd Powerbank: Ja
Carku är en tillverkare som byggt starthjälp länge. Företaget är kinesiskt, och just den här EPower-136 är en av deras mest populära modeller. Det är billig, något starkare än modellen ovanför, och klarar lite större motorstorlekar. Den har även inbyggd ficklampa och inbyggd powerbank. Perfekt för den som vill åt en starthjälp som är liten, och väldigt behändig.
#2 Noco Genius Boost GB70
Startförsök: 40 st
Max motorstorlek: Bensin 8 liter, Diesel 6 liter
Startström: 2000 A
Inbyggd Powerbank: Ja
Nästa booster från Noco Genius. Den här modellen är något av medelklassen, och är väldigt populär här i Sverige. Den fixar stora motorstorlekar, anger 2000 A och har inbyggd powerbank. Den är liten nog att få plats i handsfacket, och klarar hela 40 starter. Med en sån här i bilen behöver man inte oroa sig när batteriet är urladdat. Den bästa starthjälpen för många.
#1 Noco Genius Boost GB40 – Testvinnaren
Startförsök: 20 st
Max motorstorlek: Bensin 6 liter, Diesel 3 liter
Startström: 1000 A
Inbyggd Powerbank: Ja
På första plats har vi Noco Genius modell GB40. Det är tveklöst kioskvältaren i Sverige idag, och har blivit prisad både en och två gånger. Den är liten och smidig, klarar 20 starter, anger 1000 A och klarar stora motorstorlekar. Den har inbyggd powerbank för mobiltelefoner och surfplattor, och inbyggd ficklampa. Sett till vad man får kontra priset är det här vår vinnare, och den bästa starthjälpen enligt oss.
Vanliga frågor & svar om starthjälp
Det är ett komplicerat ämne – speciellt om du inte är intresserad av varken motorer eller elektricitet – så här samlar vi några vanliga frågor samt svar!
Jag har hört att min starthjälp inte alltid kan få igång ett helt tomt batteri, stämmer det?
Det stämmer. Om ditt batteri är helt urladdat så kommer strömmen gå igenom ditt batteri och din startmotor – det är därför det är lite svårare att starta en bil vars batteri är helt dött. Detta kan undvikas genom att helt enkelt köpa en starkare starthjälp som har högre startström.
Vad heter starthjälp på engelska?
Om du googlar på “startjälp på engelska” eller liknande så får man upp en hel del olika svar och det kan vara svårt att veta vad man ska fråga efter om du behöver formulera ett behov på engelska. De vanligaste orden man använder på engelska är “jump starter”, “portable jump starter”, “boost starter”, “battery booster”.
Jag har två batterier i min bil - hur gör jag?
Det har ingen riktig betydelse, koppla in starthjälpen i ett av dem (förmodligen den mest åtkomliga) och gör precis som du skulle gjort om du endast hade ett batteri! Om båda dina batterier är helt döda, alltså på 0%, kan det hjälpa att koppla ur ett av dem och få igång den en för att sedan koppla in ditt andra batteri och låta den laddas genom att köra runt bilen ett tag.
Hur många gånger kan jag använda en starthjälp?
Det framgår från produktinformationen och vilken kapacitet starthjälpen har. Vanligt är 10-20st men vissa produkter såsom Noco Genius Boost GB150 klarar upp mot 80 startförsök innan den laddar ur.
Fungerar starthjälp även i kallt väder?
Absolut. Viktigt att tänka på är dock att du kan behöva lite mer kräm än vanligt, men annars ska det vara lugnt. Tänk också på att bilbatterier tappar mycket av sin kapacitet i kallt väder. Så det kan vara ännu mer aktuellt att fixa en starthjälp inför vintermånaderna!
Hjälp! Hur använder jag en starthjälp?
Det är svårt att ge ett svar som passar alla fordon och batterityper .. men ett tips är att kolla in videon nedan för att få e uppfattning om hur det fungerar i praktiken!
När du ändå är på jakt efter tillbehör till bilen, båten eller husvagnen, missa inte vår artikel om dom bästa laddarna oavsett fordonstyp.