batteri till volvo v60

Batteri till Volvo V60

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från bland annat Batteriexperten, Kjell & Company och Autoexperten. Mer information kring detta hittar du här.

Hitta rätt batteri till din Volvo V60

Volvo V60 är Volvos idag vanligaste modell på våra vägar efter V70. Åtminstone när vi tittar på deras nyare modeller. Men faktum är att V60 funnits rätt länge nu, och man lanserade modellen redan 2010 som ersättare till Volvos V50. Under dessa år har man släppt åtskilliga modeller, med olika drivmedel och motorer. Det i sin tur resulterar i att det kan vara ganska svårt att hitta rätt batteri till sin bil. 

För att hjälpa er på traven har vi tagit fram tre av dom vanligaste batterierna till V60. Chansen är stor att just ditt batteri finns bland dessa. Men vill du vara helt säker är det rekommenderat att söka via ditt registreringsnummer. Då får du fram exakt det batteri som din bil behöver. 

Fyll i ditt regnummer så kommer du automatiskt presenteras med de bästa batterierna till din Volvo V60! (extern länk till Batteriexperten)

Lite längre ner i artikeln fördjupar vi oss vanliga frågor som dyker upp vid ett batteribyte, bland annat hur själva bytet går till. Vi tar även upp frågor som startström, amperetimmar & underhåll. Om du är osäker på om ditt batteri är förbrukat eller inte, rekommenderar vi vår batteriguide för det. 

#3 Global SMF-batteri 80Ah – Dieselmodeller

batteri volvo v60

Mått: 315 x 175 x 175
Batterityp: SMF
Amperetimmar (Ah): 80Ah
Startström (CCA): 800

Det här är ett dom absolut vanligaste batterierna till V60. Det används främst i dieselmodellerna men återfinns även i större bensinare. Det är ett underhållsfritt SMF-batteri på 80Ah med väldigt hög startström. Perfekt för våra kalla vintrar i norr. Det här batteriet är även väldigt vanligt förekommande i hybrider av V60. 

Just den här modellen finns med olika amperetimmar, och det finns några avgörande faktorer till att du kan behöva mer. Om du har en dieselvärmare och kör mycket stadskörning behövs så mycket amperetimmar som du får plats med. Oftast är 90-100 Ah det största man kan montera i bilen. 

För att undvika att köpa fel rekommenderar vi att du söker med registreringsnummer oavsett. 

#2 Global SMF-batteri 72Ah – Bensinmodeller

batteri till volvo v60

Mått: 278 x 175 x 190
Batterityp: SMF
Amperetimmar (Ah): 72Ah
Startström (CCA): 610

Här är en till väldigt vanlig modell. Framförallt för årsmodeller mellan 2010-2015, då främst bensinbilarna. 72Ah räcker gott och väl i en bensinare, och startströmmen på 610 CCA är också riktigt bra. Precis som övriga batterier är det helt underhållsfritt, och kräver ingen påfyllning av vatten överhuvudtaget. 

Samma princip gäller här. Kör du mycket stadskörning krävs ofta ett starkare batteri, gärna i AGM-modell. 

#1 Global SMF-batteri 62Ah – Mindre bensinare

Mått: 242 x 175 x 190
Batterityp: SMF
Amperetimmar (Ah): 62Ah
Startström (CCA): 530

Sist ut har vi batteriet till alla som äger V60-modellen med mindre bensinmotorer. Modellerna D2 och Edrive är två exempel där det här batteriet används. För att säkerställa rätt batteri rekommenderar vi ändå att ni söker via registreringsnummer. Då det ofta kan vara från bil till bil. Men generellt används det här batteriet till de mindre motorerna. 

Det är ett underhållsfritt batteri med bra startström på 62Ah. Vill man komma billigt undan är det här det främsta alternativet. 

Vanliga frågor om batterier till Volvo V60

Hur laddar man ett bilbatteri?

Det är inte alls särskilt svårt, men det kan kännas nervöst om man aldrig gjort på egen hand förut. Även om det är enkelt att byta batteri i bilen själv, är det desto svårare att förklara. Därför har du klippet ovanför till hands, där dom enkelt visar hur du går tillväga & vad du behöver ha i åtanke vid ett batteribyte. 

Vilken batterityp är bäst?

När du söker via registreringsnumret kommer du garanterat få några olika förslag. Ofta är det batteritypen som skiljer dessa åt, och det du kan ha i åtanke är följande: 

Kan man använda vilket batteri som helst? 

Man kan använda vilket batteri som helst förutsatt att man har plats för det. Men det är inte optimalt. Man bör köpa ett batteri som rekommenderas för just din modell. Kör man mycket stadskörning är det fördelaktigt att köpa ett större batteri, då batteriet sällan hinner laddas när man kör korta sträckor. 

Hur viktig är startströmmen?

Startströmmen som anger i CCA eller EN är ett mått man tagit vid -18. Det är för att batteriet ska kunna leverera en viss kraft även när det är riktigt kallt ute. Oavsett modell så kräver bilar en viss startström för att starta, och därför är det viktigt att man håller sig inom dessa ramar. 

Vad innebär polställning 0?

Polställning  innebär att pluspolen sitter på höger sida på batteriets framsida. Det är en europeisk standard. I USA och delar av Asien använder man sig istället av polställning 1 – vilket innebär att pluspolen sitter på vänster sida istället. Köper du ett batteri till din V60 med fel polställning kommer du inte kunna montera det ordentligt. Kablarna från motorn kommer inte räcka till. 

Måste batteriet underhållsladdas?

Om man kör mycket stadskörning och korta sträckor kan batteriet behöva stödladdas emellanåt. När man kör bilen laddas batteriet kontinuerligt av generatorn i bilen. Men kör man bara korta sträckor hinner generatorn aldrig ladda batteriet ordentligt. Till slut går batteriet sönder, och det vill man förstås undvika. Därför kan det vara fördelaktigt att ha en separat laddare att koppla på ibland. 

Har dieselbilar större batterier?

Svar ja. Dieselbilar har i regel alltid större batteri, då det krävs med styrka för att få igång bilen. 

Behövs det ett större batteri om man har dieselvärmare?

Absolut! Dieselvärmare är ofta den bidragande faktorn till att batterier slits ut i förtid. Har man en dieselvärmare i bilen bör man välja det största batteriet man kan. När dieselvärmaren är igång så drar den kraft från batteriet direkt. Samtidigt som batteriet inte får någon laddning då bilen står stilla. 

Om våra rekommendationer: Vi utgår ofta från egna erfarenheter & tredjepartsinformation online (recensioner, popularitet i butiker, aggregering av andra tester, m.m.). Resultat är således vår subjektiva bedömning och och ska inte ses som ren fakta, utan helt enkelt vår åsikt.

Räkna ut förbrukning

Felsökning

Återförsäljare av batterier i Sverige

Senaste om batterier

Senaste om laddare

Återvinn dina batterier!

Ta reda på vart du återvinner dina gamla batterier hos Håll Sverige Rent (HSR)

Om oss

Vi är ett par motor & fiskeentusiaster som tycker det här med batterier & laddare är riktigt spännande. Vi har lång branscherfarenhet och älskar att kunna dela med oss av vår kunskap i ämnet.

Batterityper