batteri till toyota avensis

Batteri till Toyota Avensis

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från bland annat Batteriexperten, Kjell & Company och Autoexperten. Mer information kring detta hittar du här.

Hitta rätt batteri till din Toyota Avensis

Toyota Avensis är en av Sveriges vanligaste bilar, och har sen 1998 tillverkats i tre olika generationer fördelat på en uppsjö av modeller. Den har varit Toyotas flaggskepp i kombiklassen under alla dessa år, men produktionen av Avensis stoppades till slut 2018. 

I den här artikeln kommer vi kika närmare på tre olika batterier som är vanligt förekommande för modellen. Men i och med att Avensis producerats så länge är det inte solklart vilket batteri som passar just din bil. Det enklaste sättet att få fram batteriet som passar just din modell är via ditt registreringsnummer.

Fyll i ditt regnummer så kommer du automatiskt presenteras med de bästa batterierna till din Toyota Avensis! (extern länk till Batteriexperten)

Längst ner i artikeln fördjupar vi oss vanliga frågor som dyker upp vid ett batteribyte. Vi tar även upp frågor som startström, amperetimmar & laddning. 

Om du är osäker på om ditt bilbatteri faktiskt är förbrukat eller inte, rekommenderas vår felsökningsguide för det.

#3 Global EFB-batteri 75Ah – Dieselmodeller

avensis batteri

Mått: 315 x 175 x 175
Batterityp: EFB
Amperetimmar (Ah): 75Ah
Startström (CCA): 730

I många modeller av Avensis, framförallt i dieselmodellerna mellan 2009 – 2018 sitter den här typen av batteri. Det är ett helt underhållsfritt EFB-batteri med en hög startström på 730 samt 75Ah. Om batteriet du har idag har fler amperetimmar rekommenderar vi att du håller dig till dom. 

Just den här batterimodellen finns även i 80Ah samt 95Ah.

För att vara säker på att ta rätt är det viktigt att du tittar vart du har din pluspol någonstans. Toyota har ofta pluspolen (den röda) till vänster, men Avensis tillverkas i England – och då finns det även modeller med pluspolen till höger. För att undvika att köpa fel rekommenderar vi att du söker via ditt registreringsnummer också. 

#2 Global SMF-batteri 62Ah – Bensinmodeller

batteri till toyota avensis

Mått: 242 x 175 x 190
Batterityp: SMF
Amperetimmar (Ah): 62Ah
Startström (CCA): 530

Här har vi ett något mindre batteri som är vanligt förekommande i Avensis bensinmodeller, framförallt från årsmodell 2003 – 2008. Av alla bilbatterier världen över är den här storleken den absolut vanligaste, och används i allt från Volkswagen Golf till Volvo V70. Just det här batteriet är ett SMF-batteri, som är helt underhållsfritt. Kör man mycket stadskörning bör man troligtvis titta på ett något större batteri, men för dom flesta duger det här gott.  

#1 Global SMF-batteri 50Ah – Äldre bensinare

batteri till avensis

Mått: 207 x 175 x 175
Batterityp: SMF
Amperetimmar (Ah): 50Ah
Startström (CCA): 430

Vi avslutar med det minsta batteriet i klassen. Det här batteriet används främst för Toyota Avensis modeller från 1998 till 2003, och då i främst bensinmodellerna. Dom tidiga dieselbilarna krävde nämligen även på den tiden ett något större batteri. Ofta finns det utrymme i dom tidiga modellerna för ett större batteri, och det rekommenderas för dig som kör korta sträckor och lever i norr med kalla vintrar. Men för dig längre söderut kan det här batteriet vara allt som krävs. Ett väldigt enkelt batteri till Toyota Avensis för pendlaren till exempel. 

Vanliga frågor om batterier till Toyota Avensis

Hur laddar man ett bilbatteri?

Det är inte alls särskilt svårt, men det kan kännas nervöst om man aldrig gjort på egen hand förut. Även om det är enkelt att byta batteri i bilen själv, är det desto svårare att förklara. Därför har du klippet ovanför till hands, där dom enkelt visar hur du går tillväga & vad du behöver ha i åtanke vid ett batteribyte. 

Vilken batterityp är bäst?

När du söker via registreringsnumret kommer du garanterat få några olika förslag. Ofta är det batteritypen som skiljer dessa åt, och det du kan ha i åtanke är följande: 

Kan man använda vilket batteri som helst? 

Man kan använda vilket batteri som helst förutsatt att man har plats för det. Men det är inte optimalt. Man bör köpa ett batteri som rekommenderas för just din modell. Kör man mycket stadskörning är det fördelaktigt att köpa ett större batteri, då batteriet sällan hinner laddas när man kör korta sträckor. 

Hur viktig är startströmmen?

Startströmmen som anger i CCA eller EN är ett mått man tagit vid -18. Det är för att batteriet ska kunna leverera en viss kraft även när det är riktigt kallt ute. Oavsett modell så kräver bilar en viss startström för att starta, och därför är det viktigt att man håller sig inom dessa ramar. 

Vad innebär polställning 0?

Polställning  innebär att pluspolen sitter på höger sida på batteriets framsida. Det är en europeisk standard. I USA och delar av Asien använder man sig istället av polställning 1 – vilket innebär att pluspolen sitter på vänster sida istället. Köper du ett batteri till din Avensis med fel polställning kommer du inte kunna montera det ordentligt. Kablarna från motorn kommer inte räcka till. 

Måste batteriet underhållsladdas?

Om man kör mycket stadskörning och korta sträckor kan batteriet behöva stödladdas emellanåt. När man kör bilen laddas batteriet kontinuerligt av generatorn i bilen. Men kör man bara korta sträckor hinner generatorn aldrig ladda batteriet ordentligt. Till slut går batteriet sönder, och det vill man förstås undvika. Därför kan det vara fördelaktigt att ha en separat laddare att koppla på ibland. 

Har dieselbilar större batterier?

Svar ja. Dieselbilar har i regel alltid större batteri, då det krävs med styrka för att få igång bilen. 

Behövs det ett större batteri om man har dieselvärmare?

Absolut! Dieselvärmare är ofta den bidragande faktorn till att batterier slits ut i förtid. Har man en dieselvärmare i bilen bör man välja det största batteriet man kan. När dieselvärmaren är igång så drar den kraft från batteriet direkt. Samtidigt som batteriet inte får någon laddning då bilen står stilla. 

Om våra rekommendationer: Vi utgår ofta från egna erfarenheter & tredjepartsinformation online (recensioner, popularitet i butiker, aggregering av andra tester, m.m.). Resultat är således vår subjektiva bedömning och och ska inte ses som ren fakta, utan helt enkelt vår åsikt.

Räkna ut förbrukning

Felsökning

Återförsäljare av batterier i Sverige

Senaste om batterier

Senaste om laddare

Återvinn dina batterier!

Ta reda på vart du återvinner dina gamla batterier hos Håll Sverige Rent (HSR)

Om oss

Vi är ett par motor & fiskeentusiaster som tycker det här med batterier & laddare är riktigt spännande. Vi har lång branscherfarenhet och älskar att kunna dela med oss av vår kunskap i ämnet.

Batterityper